Primăria Municipiului București prin creart– Centrul de Creație, Artă și Tradiție invită bucureștenii și turiștii să participe, în luna septembrie, la o serie de activități culturale și recreative, menite să celebreze capitala!
Expoziţia „De 25 de ori București” (un sfert de veac în Bucureşti)
7-30 septembrie, între orele 10:00 – 18:00
Galeria creart
În perioada 7-30 septembrie 2015 Galeria creart din piața Alexandru Lahovari, nr. 7, va fi gazda expoziției „De 25 de ori București” ce prezintă mutaţiile urbanistice şi arhitecturale din capitala României în decursul a unui sfert de veac. Douăzeci şi cinci de ani reprezintă, practic, o generaţie, de aceea este momentul încheierii unui bilanţ simbolic, prin intermediul căruia să ne privim capitala şi să observăm schimbările unui oraș dinamic, precum și fuziunea de stiluri reflectate în literatură și artă.
În data de 7 septembrie 2015, la Galeria creart, va avea loc vernisajul expoziției unde academicianul Răzvan Theodorescu, prof. dr. arhitect Augustin Ioan, prof. dr. arhitect Marius Marcu – Lapadat și doamna arhitect Mariana Celac vor susține o conferință ce va aduce în prim-plan perioada studiată, 1989-2015.
Povești de București
orele 10:00 – 22:00
Parcul Herăstrău – Intrarea Charles de Gaulle
Poveștile Bucureștiului se vor spune în trei zile de sărbătoare în care bucureștenii și turiștii sunt invitați să participe la diverse manifestări culturale și recreative în Parcul Herăstrău din capitală. În perioada 18-20 septembrie 2015, Parcul Herăstrău se va transforma într-una dintre principalele zone de sărbătoare, unde se va reconstitui atmosfera Bucureștiului de odinioară printr-o serie de manifestări, precum Târgul Bucureștiului, zona culinară, concerte, parada costumelor de epocă, „Bătaia cu flori”, statui vivante, piese de teatru și spectacole de acrobație și echilibristică.
Târgul Bucureștiului este deschis publicului, și în acest an, în intervalul orar 11:00-22:00 (vineri) și 10:00-22:00 (sâmbătă și duminică), oferindu-le vizitatorilor produse diverse, de la obiecte autentice ale meșterilor populari, delicii ale bucătăriei tradiționale, până la produse neconvenționale aparținând tinerilor creatori. Zona culinară este atât un spațiu unde puteți încerca rețete autohtone, cât și un mod alternativ de relaxare în aer liber, alături de familie și prieteni.
Parada costumelor de epocă va fi momentul prin care vom face o călătorie în timp, alături de animatorii care vor reproduce atmosfera Bucureștiului de altădată. Domni și domnițe, în haine de sărbătoare, vor defila pe aleile parcului amintind de frumoasa perioadă a „Micului Paris”. Mai mult decât atât, vizitatorii vor fi întâmpinați de statui vivante care îi vor cuceri, cu siguranță, prin povești nerostite și prin mister, dar și de spectacole de acrobație și echilibristică, unele dintre elementele de noutate ale ediției de anul aceasta.
„Bătaia cu flori de la șosea” este un obicei ce datează din 1890 și care se sărbătorea atunci în Duminica Floriilor, urmând ca în perioada interbelică să fie o tradiție a zilei de 10 mai, ziua regalității. „Bătaia cu flori” va aduce culoare și veselie pe aleile Parcului Herăstrău, motiv pentru care vă invităm duminică, 20 septembrie, să menținem viu acest obicei frumos!
Pentru cei mici am pregătit momente de teatru și spectacole pentru copii, prin intermediul cărora vor fi purtați într-o lume a poveștilor. Unul dintre momentele dedicate celor mici va fi oferit de trupa de dans „Dance World”, coregraf Alina Cimpoieru.
Concertele de diferite genuri muzicale vor avea loc în intervalul 17:00-22:00, în toate cele trei zile de eveniment. Pe scena din Parcul Herăstrău vor concerta minorități, orchestre, precum și artiști și trupe îndrăgite, astfel încât fiecare se va putea bucura de ritmurile artistului preferat. Pe lista spectacolelor se află minoritatea rușilor-lipoveni, minoritatea aromână, greacă, italiană, maghiară, germană, rromă, turco-tătară, trupe și artiști consacrați precum Ștefan Bănică Jr, Breeze, Tibi Scobiola Band, Provincialii, Virgil Ianțu & Bucharest Jazz Orchestra, Daniel Lazăr Band și Orchestra „Mundi Colour”, dirijor Daniel Jinga, Maria Radu Band, Jukebox, Analia Selis, Orchestra Națională „Valahia”, alături de maestrul dirijor Marius Zorilă și invitații, Orchestra Reprezentativă a Armatei Române.
iMapp Bucharest 2015
începând cu orele 19:00
Piața Constituției
Sâmbătă, 19 septembrie 2015, în Piața Constituției, va avea loc evenimentul iMapp Bucharest, unul dintre cele mai mari spectacole de video-mapping din lume, organizat de Primăria Municipiului București, prin creart. Șase echipe de artiști au fost desemnate câștigătoare în urma Open Call-ului destinat comunității internaționale de artiști video: AVA (Mexic), Dirty Monitor (Belgia), Urbanscreen (Germania), RadugaDesign (Rusia), Light Event Consulting (Franța) și Mindscape (România). Acestea vor realiza show-uri a câte 4 minute și 30 de secunde pe cea mai impresionantă suprafață pe care o poate oferi o clădire, și anume, pe fațada Palatului Parlamentului. Publicul își poate vota și în această ediție preferatul prin sms la numărul 1703. Mai multe mesaje, mai multe șanse de a câștiga o excursie de două persoane la Paris.
Conceptul creativ al concursului iMapp Bucharest este următorul: „Elementele” – pământ, aer, apă, foc – elemente primordiale ale căror impus generativ vor transforma fațada Palatului Parlamentului, impresionând printr-un gigantic spectacol de sunet, lumină și culoare. Fațada clădirii va fi personalizată și reinterpretată printr-o imagine 3D complexă, ce animă prin forme și culoare suprafața clădirii de aproximativ 20.000 de metri pătrați.
Amploarea evenimentului va fi dată și de alte momente special pregătite pentru public. Seara va începe cu un concert susținut de Argatu’ & Friends, urmat de Șuie Paparude ce va cânta în deschiderea celebrei formații de electro-swingPAROV STELAR. De asemenea, trupa de dansatori Ledlight Dance Group va aduce pe scenă o coregrafie luminoasă interactivă, cu ajutorul unor costume spectaculoase.
Anul acesta, în cadrul iMapp Bucharest, a fost introdusă o nouă secțiune, StillMapp – Picture Competition, adresată cetățenilor români în dorința de a sprijini artiștii autohtoni și de a încuraja aportul acestora la cultura locală. StillMapp Bucharest 2015 este un concurs de fotografie în urma căruia cele mai bune fotografii vor fi proiectate pe fațada Palatului Parlamentului, pe 19 septembrie.
Un eveniment de o asemenea anvergură, în contextul unui spectacol unic în istoria artelor vizuale, reprezintă un motiv de mândrie pentru fiecare locuitor al Bucureștiului. Mai mult decât atât, proiectul este o oportunitate extraordinară de promovare pe plan internațional a orașului și a acestei sărbători dedicate luminii, culorii și sunetului, contribuind la încurajarea turismului cultural în România.
Colţuri de Bucureşti
20 septembrie 2015 – ora 20:00
Grădina cu Filme – Cinema & More
Și în acest an găzduim proiecția filmului „Colţuri de Bucureşti”, inițiat și regizat de Vlad Trandafir, un proiect video cultural care îşi propune să scoată la lumină afectivităţile bucureştenilor pentru locurile care definesc peisajul urban şi care au ajuns să alcătuiască fondul intim al oraşului, „chipul” lui mai profund.
Regizorul Vlad Trandafir intervievează oameni simpli şi personalităţi, povestind despre emoţiile pe care le provoacă diferite zone din capitală, locuri de care sunt legaţi afectiv prin prisma întâmplărilor trăite aici. Se dorește, astfel, reconstituirea unei hărți intime a capitalei și nu a unui ansamblu de obiective turistice, oferindu-le celor care vizionează prilejul să cunoască și să îndrăgească Bucureștiul.
Iubitori de București, precum Radu Paraschivescu, Eugen Istodor, Ioana Pârvulescu, Claudiu Teohari, Cristian Radu, Paul Ipate, Vlad Eftenie au fost o parte dintre cei care au contribuit la colecția de confidențe întâmplate în „colțuri” de București. Aceste interviuri vor fi proiectate pentru publicul larg în cadrul manifestărilor dedicate Zilelor Bucureştiului, la Grădina cu Filme – Cinema & More din Piața Alexandru Lahovari, nr. 7, pe 20 septembrie 2015. Mai multe informații pewww.colturidebucuresti.net.
Pentru mai multe informații vă stau la dispoziție paginile de Facebook și site-urile:
https://www.facebook.com/ZileleBucurestiuluicreart
https://www.facebook.com/creartpmb
https://www.facebook.com/iMappBucharest