Acasă » Stiri » Tehnici de colorare a ouălor

Tehnici de colorare a ouălor

Pentru doamnele care doresc să se pregătească din timp, sau chiar pentru ziua de joi, obișnuită pentru a colora ouăle de Paști, propunem câteva tehnici de colorare a ouălor – motive cu caracter simbolic, păstrate de tradiția românească: crucea, floarea Paştelui, peştele, biserica, acvila, heruvimul, calea rătăcită, coada de păun, dar și motive legate de ocupațiile localnicilor: cârligul ciobanului, coarnele berbecului, unghia caprei, fierul plugului, roata carului, grebla, hârleţul, scara, vârtelnița, urzitoarea, furca de tors, mâna omului.

Dincolo de o spectaculoasă varietate în care pot fi încondeiate ouăle, este de reținut că, la începuturi, ouăle au fost doar roşii, atestând sângele vărsat de Iisus Hristos pentru răscumpărarea noastră. În vechime, roșul reprezenta simbolul sângelui și, implicit, al vieții.

Ouăle albastre, verzi, mov etc. s-au făcut mai târziu pentru bucuria copiilor, iar cele negre pentru a exprima chinul şi durerea suferite de Iisus Hristos când a fost răstignit pe cruce. Asociat şi întreţinut de străvechi credinţe, ce au funcţionat şi mai funcţionează – încă – în ceremonialurile tradiţionale românești, meşteşugul vopsirii ouălor cu coloranţi vegetali şi al împistririi sau încondeierii ouălor de Paşti este la fel de vechi ca şi obiceiurile ce le conţin. Pe întreg cuprinsul ţării meşteşugul este prezent, iar tânăra generaţie manifestă un interes deosebit pentru deprinderea tainelor sale.

De la o zonă etnografică la alta, există o mare bogăţie şi varietate de creaţie în acest domeniu. De-a lungul timpului, unui nucleu străvechi de motive simbolice, i s-au adăugat treptat o infinită diversitate plastico-decorativă şi compoziţional-cromatică.

__

Text și foto: prof. univ. dr. Doina Ișfănoni

Cine ne iubește



Citește și

creart
Total time: 1735250299.4514 s