Timp de 28 de zile, Târgul de Crăciun București a transformat din nou Capitala
în povestea autentică a Crăciunului
1,3 milioane de vizitatori, bucureșteni și turiști din toate colțurile lumii, au (re)descoperit magia Crăciunului autentic și s-au bucurat de sărbătorile de iarnă la Târgul de Crăciun București, organizat de Primăria Capitalei, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, în perioada 29 noiembrie – 26 decembrie 2024, în Piața Constituției. Intrarea a fost liberă.
Cea de-a 17-a ediție a acestui eveniment de referință la nivel național, devenit un veritabil brand al orașului, a adus farmecul tradițiilor, datinilor și obiceiurilor românești, atât de iubite și de apreciate, în inima Capitalei. Piața Constituției s-a transformat în atracția principală a sezonului de iarnă din România, reunind vizitatori din București și din întreaga țară, precum și o mulțime de turiști din Europa, America și Asia, care au ales evenimentul pentru a celebra magia celei mai frumoase perioade din an, în liniște și în armonie alături de cei dragi.
Târgul de Crăciun București a fost, timp de 28 de zile, un tărâm de poveste, cu atracții și activități pentru întreaga familie, o sărbătoare a tradițiilor, a unității și a spiritului Crăciunului. Vizitatorii au descoperit meșteșuguri autentice și creații artistice lucrate cu migală de păstrători ai tradițiilor autentice, dar și produse culinare autohtone și bucate alese, realizate după rețete transmise din generație în generație. Publicul a fost încântat de întâlnirile cu artiști de renume, trupe îndrăgite, coruri și ansambluri folclorice din toate zonele țării, care au adus în inima orașului, pe scena din Piața Constituției, melodii de sezon și colinde. Roata panoramică de 36 de metri, trenulețele, caruselul, Casa lui Moș Crăciun, spectacolele de teatru, bradul impresionant de 30 de metri și luminițele au creat o lume de poveste, completând perfect atmosfera de sărbătoare din centrul Capitalei.
Târgul de meșteșug, creație și produse culinare autohtone
Cele 133 de căsuțe au reunit meșteșugari autentici, artizani pricepuți, artiști plastici talentați, creatori autohtoni și producători locali, care au celebrat tradiția și cultura românească prin produse și creații artistice care au reflectat bogăția și frumusețea patrimoniului național. Fiecare căsuță a dezvăluit o poveste a istoriei și culturii noastre, iar exponatele au fost adevărate comori artizanale. Vizitatorii au avut ocazia să se delecteze cu o varietate de delicii culinare tradiționale, bucate alese, dulciuri și băuturi de sezon, iar la food-truck-urile din locație au putut savura preparate internaționale.
Programul artistic – colinde, concerte și muzică internațională
Cea de-a 17-a ediție a Târgului de Crăciun București a pregătit vizitatorilor două zone muzicale distincte: zona tradițională și zona urbană. În completarea acestora, atmosfera a fost animată de muzica ambientală difuzată de Magic FM, cel mai ascultat post de radio al sezonului.
În zona tradițională, scena de lângă bradul spectaculos de Crăciun a găzduit momente memorabile, unde colindele, datinile și obiceiurile au adus multă bucurie publicului. Vizitatorii au fost captivați de melodiile de sezon, interpretate de coruri, grupuri de copii, ansambluri folclorice venite din toate zonele țării, precum și de artiști îndrăgiți și de trupe renumite. Acest cadru muzical a creat o experiență unică și plină de emoție, reunind toate categoriile de vârstă, într-o celebrare a unității și diversității, alături de: Narcisa Suciu, Ducu Bertzi, Ştefan Hruşcă, Loredana, Alina Eremia, Nicole Cherry (powered by Coca-Cola), Feli, Elena Gheorghe, Lidia Buble, Mario Fresh, Bere Gratis, Iris – Cristi Minculescu, Valter & Boro, Direcţia 5, Bosquito, Moonlight Breakfast, Opereta Stars, Marius Mihalache Band, Diana Matei & Taraful Cleante, Damian & Brothers, Ovidiu Lipan Ţăndărică cu Fanfara din Zece Prăjini şi Paula Crişan; Corurile de copii „Radio”, „Andantino”, „Sunetul Muzicii”, „Andante”, „Tronos Junior” al Patriarhiei Române, „Meloritm”, Trupa „Aryma”, Picii lu’ Soreasca, Grupurile de copii „Dor, Lior Dor”, „Mlădiţe Ilfovene” cu Marioara Man Gheorghe şi Grigore Gherman; Ansamblurile „Poieniţa” din Poiana Stampei, jud. Suceava, „Zestrea” din Bacău; Colindătorii din Mureş cu Mihaela şi Ciprian Istrate; Ansamblurile de datini şi obiceiuri „Brezaia” din Argeş, „Urşii din Comăneşti”, jud. Bacău, „Ţinutul Momârlanilor”.
De Ziua Națională a României, evenimentul a oferit un spectacol impresionant de folclor autentic, evidențiind tradițiile și identitatea culturală a țării, momentele artistice care au adus emoție și mândrie națională fiind susținute de ansamblurile „Baladele Deltei” din Tulcea, „Kolomeika” din Siret, jud. Suceava; „Ţara Vrancei” din Focșani; „Iholu” din Constanţa; „Burnasul” din Teleorman; „Asteria” al Uniunii Elene din România, Filiala Bucureşti; „Drăgan Muntean” din Hunedoara, dirijor George Cîlţea cu soliştii: Ciprian Roman, Cristian Fodor, Iulia Mihai, Ilie Caraş, Ingrid Boengiu, Andreea Feraru, Daniel Pop. Programul special de 1 Decembrie s-a încheiat cu Fuego, în concertul „Drag de România Noastră!”.
O seară specială din programul artistic a fost cea de Ajun, pe 24 decembrie, când a avut loc Concertul extraordinar de Crăciun „SILENT NIGHT”. Sub bagheta dirijorului Daniel Jinga, Orchestra Metropolitană Bucureşti a oferit un adevărat regal muzical, alături de unii dintre cei mai talentați, apreciați și iubiți soliști din România: Monica Anghel, Marcel Pavel, Luminiţa Anghel, Andrei Lazăr, Nico, Sanda Ladoşi, Iordache Basalic, care au adus magia Crăciunului mai aproape de sufletul audienței, prin fiecare colind ce a încălzit inimi.
În Zona urbană, DJ Set-urile lui CS84 au transformat fiecare seară într-o petrecere în aer liber, iar la DJ Xmas Parties – Adrian Șaguna, Peejay Vincent, Luz, Arias și Saxobeat au mixat cele mai cunoscute melodii internaționale, transformând, astfel, Târgul de Crăciun București într-un loc de întâlnire al celor care iubesc muzica și timpul petrecut alături de prieteni și de familie.
Experiențe de neuitat și atracții de neratat
An de an, Casa lui Moș Crăciun, cu o suprafață de peste 100 de metri pătrați, decorată și pictată manual, a reprezentat cea mai iubită atracție de către micii vizitatori ai Târgului de Crăciun București, care au așteptat cu nerăbdare să-l întâlnească pe Moșul, să descopere ghidușiile elfilor săi și „Magia scrisorilor de Crăciun”. Timp de 11 zile, Moș Crăciun a fost prezent în Piața Constituției, ascultând cu răbdare și cu emoție dorințele și gândurile bune ale copiilor. Zâmbetele celor mici au reflectat bucuria pură a întâlnirii cu Moșul, care a transformat fiecare moment într-o amintire prețioasă. Această experiență a adus o notă de autenticitate și farmec sărbătorilor de iarnă din Capitală, rămânând în sufletele vizitatorilor ca una dintre cele mai frumoase amintiri ale Crăciunului.
Spectacolele de teatru au conturat o atmosferă plină de veselie și i-au transportat pe cei mici în tărâmuri fermecate. Personajele fascinante le-au prezentat copiilor lumi și aventuri captivante, stimulându-le creativitatea prin reprezentații care au evidențiat puterea imaginației și încântarea de a descoperi povești, aceste spectacole fiind primite cu entuziasm de tinerii spectatori, care s-au lăsat purtați în universuri magice.
Caruselul, cele două trenulețe și roata panoramică din Piața Constituției au oferit distracție și au contribuit la crearea unor momente de neuitat pentru toți cei prezenți. Mascotele și artiștii pe picioroange, îmbrăcați în costume de sărbătoare, au adus un plus de veselie, interacționând cu vizitatorii, pozând alături de ei și transformând fiecare clipă petrecută la Târgul de Crăciun București într-o experiență deosebită.
Caravana Coca-Cola, un simbol internațional al sărbătorilor, a debutat la Târgul de Crăciun București, în seara deschiderii, unde a putut fi admirată, înainte de a-și continua parada prin oraș. Mai mult decât atât, între 29 noiembrie și 24 decembrie, vizitatorii Târgului de Crăciun București au avut ocazia să exploreze căsuța Coca-Cola și să descopere „Atelierul Elfilor”, unde au putut realiza jucării și decorațiuni de hârtie.
În perioada 29 noiembrie – 26 decembrie 2024, imaginile, emoția și zâmbetele sincere surprinse la Târgul de Crăciun București au spus povestea sărbătorilor autentice, așa cum doar în povești mai pot fi întâlnite, care au reunit comunități și care au revigorat tradiții, celebrând cea mai frumoasă perioadă din an și bogăția culturală a României în cel mai frumos mod posibil – împreună. Intrarea a fost liberă.
Târgul de Crăciun București în online:
https://www.facebook.com/TarguldeCraciunBucuresti
https://www.instagram.com/bucharestchristmasmarket/
Organizatori: Primăria Capitalei, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București
Sponsori: Coca-Cola, Domino’s, Pan Food
Cu sprijinul: Parlamentul României – Camera Deputaților, Societatea de Transport București – STB SA, Apa Nova București