Acasă » Stiri » Spectacol de folclor și lied românesc „Izvor de cânt”

Spectacol de folclor și lied românesc „Izvor de cânt”

 

Primăria Municipiului București, prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție, și Fundația Progres prin Educație organizează spectacolul de folclor și lied românesc „Izvor de cânt”, în perioada 7 – 9 Aprilie 2016, la sala de spectacole Teatrelli, din Piața Alexandru Lahovari, nr. 7.

Spectacolul aduce un concept inedit în peisajul muzical românesc, avându-i ca protagoniști pe Daniel Magdal (tenor), Ioana-Maria Ardelean (interpretă de folclor), prof. conf. Aurel Mustățea (pian) și prof. Diana Spînu (pian). Astfel, în zilele de 7, 8 și 9 Aprilie, de la ora 19:30, scena Teatrelli va găzdui un act artistic care propune noi moduri de abordare a celor două genuri muzicale: folclor și lied.

„Izvor de cânt” propune un dialog viu între cântecul popular din zona Bistriței-Năsăud, a Mureșului și a Maramureșului (aducând laolaltă cântecul de dragoste, doina, învârtita – cântece din repertoriul lui Gheorghe Palcu, al Corneliei Ardelean-Archiudean, al Mariei Butaciu și al Ioanei Maria Ardelean) și miniaturile vocal-instrumentale culte inspirate de muzica folclorului ardelenesc, create de compozitorii și culegătorii de folclor George Enescu, Tiberiu Brediceanu, Sabin Drăgoi, Constantin Brăiloiu, George Stephănescu, Achim Stoia, Emil Monția și Aurel Mustățea. Aceste creații muzicale, ce au la bază fie versul popular, fie versuri ale unor poeți precum Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, George Coșbuc, sintetizează atmosfera satului românesc, a unei lumi dominate de obiceiuri, gesturi rituale și credințe, un univers cuprins în nemărginirea cerului sub care omul se simte acasă, o lume vibrantă, extrem de vie, care pulsează în ritmurile unui timp circular înlăuntrul căruia omul și natura coexistă.

Așadar, spectacolul creează o punte de legătură între public și liedul românesc, făcând apel, pe parcursul celor 80 de minute, la rădăcini, tradiție, identitate sau spiritualitate.

Biletele la spectacolul de folclor și lied românesc „Izvor de cânt” pot fi achiziționate prin rețeaua Eventim sau de la casa de bilete creart din Piața Alexandru Lahovari, nr. 7.

__

Daniel Magdal este absolvent al Academiei de Artă din Iași, tenorul debutând la New York cu un recital de Lieduri de Ludwig van Beethoven, recital pe care l-a susținut, de asemenea, la Berlin și la Opera Națională Română din București. Aparițiile sale frecvente pe scene din Magdeburg, Lübeck, Kaiserslautern, Münster, Saarbrücken, Hannover sau Halle au alternat cu prezențe la festivaluri precum cel de la Mallorca, dar și la Osaka – Japonia sau Edmonton – Canada, la Semperoper din Dresda, Opera din Praga sau la Opera Bucureșteană, unde a evoluat începând din 2004, la cererea maestrului Ludovic Spiess, în spectacole precum „Aida”, „Manon Lescaut”, „Trubadurul”, „Samson și Dalila”.

Ioana Maria Ardelean este interpretă de folclor din zona Ardealului, Bistrița-Năsăud. A studiat canto popular în cadrul Şcolii de Artă din Bucureşti, este licenţiată în Comunicare şi Relaţii Publice în cadrul „Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative Bucureşti” (2006) şi a obținut diploma de Masterat în comunicare inter-culturală în cadrul Departamentului Catedră UNESCO – Universitatea Bucureşti (2009). În mai 2012 a lansat primul său album, „Cânt să-mi stâmpăr inima”, album ce conţine cântece de pe meleagurile Bistriţei şi Năsăudului, culese şi adaptate împreună cu profesorul Aurel Mustăţea.

Parteneri: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România București FM, Fundația Henry Malineanu, Afrisco, Kraftmark și Ax Perpetuum.

Mai multe informații:

www.facebook.com/creartpmb/

www.facebook.com/teatrelli/

izvor de cantat

Cine ne iubește



Citește și

creart
Total time: 1734921357.7961 s