Acasă » Noutati » Program artistic / Străzi deschise weekend 14 | 13-14 august 2022

Program artistic / Străzi deschise weekend 14 | 13-14 august 2022

13-14 august: Marşul poştaşilor, dans contemporan, campanii eco, ateliere în aer liber şi mobilier stradal în ultimul weekend pietonal din această vară, la „Străzi deschise”


Pe 13 şi 14 august, bucureştenii şi turiştii sunt aşteptaţi în ultimul weekend pietonal al verii la „Străzi deschise” cu plimbări urbane şi noi activităţi recreative pe Calea Victoriei şi activităţi sportive pe şoseaua Kiseleff. Weekendurile pietonale „Străzi deschise” din zona centrală se reiau în luna septembrie.


Unul dintre cele mai de impact proiecte outdoor care dau viaţă oraşului în sezonul estival, „Străzi deschise – Bucureşti, promenadă urbană” a luat startul în luna aprilie şi propune bucureştenilor, până în luna octombrie, o serie de weekenduri pietonale în oraş menite să transforme spaţiul public, altminteri aglomerat, în zone de relaxare temporare pentru locuitori şi turişti. Weekendurile pietonale presupun instaurarea unor zone temporar pietonale în diverse puncte centrale şi din cartierele Bucureştiului şi organizarea unor activări stradale şi momente artistice pe traseele pietonale ale evenimentului. Zonele care devin pietonale variază de la weekend la weekend, proiectul urmărind să ofere posibilitatea cât mai multor locuitori ai Capitalei să se reconecteze la oraşul în care trăiesc. Proiectul a avut loc până acum în zona centrală, dar și în sectoarele 1, 2, 4 și 6, cu participarea instituţiilor culturale din Bucureşti, precum şi a artiştilor şi companiilor din sectorul creativ local.


Proiectul „Străzi deschise” este organizat de Primăria Capitalei prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, PROEDUS – Centrul  de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București și creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București – în calitate de operatori zonali.


Zone pietonale / Străzi deschise 13-14 august 2022, între orele 09:00 şi 22:00:

 

  • Calea Victoriei între Piaţa Victoriei şi Splaiul Independenţei;
  • Șoseaua Kiseleff între str. Arh. Ion Mincu și str. Monetăriei;

Programul „Străzi deschise, București” pe Calea Victoriei și Șoseaua Kiseleff | 13-14 august

 

Programul activităţilor de weekend de pe Calea Victoriei se deschide sâmbătă, 13 august, de la ora 11.00, cu un marş în premieră al factorilor poştali între Bulevardul Elisabeta şi Splaiul Unirii.

 

Cunoscută pentru proiectele culturale muzicale destinate susţinerii copiilor talentaţi din medii defavorizate, Asociaţia „Viitorul Nostru” este prezentă weekendul acesta la „Străzi deschise” cu ateliere de percuţie şi suflători  în faţa Muzeului Naţional de Istorie a României, iar în zona Bisericii Kretzulescu, publicul se poate bucura de spectacole folclorice pregătite de Asociaţia „Doiniţa Dance Studio”.

 

O altă noutate a weekendului, campania de conştientizare prin artă a felului în care se schimbă clima „One Minute Older” ajunge în acest weekend la „Străzi deschise” cu activarea „Punga cu pungi nu mai are loc în viaţa ta. Doneaz-o!”. Iniţiată de Fundaţia 9, campania strânge un milion de pungi de plastic pe care le transformă în artă. Pe 13 şi 14 august, pietonii „Străzilor deschise” sunt invitaţi să contribuie la o viitoare instalaţie de artă şi să depună pungi de plastic la punctul de colectare al campaniei din Piaţeta Teatrului Odeon.

 

Pictorul de icoane bizantine Liviu Balâc, distins de Ministerul Culturii cu titlul onorific de “Tezaur Uman Viu”, aşteaptă pe cei mici şi mari şi în acest weekend în faţa magazinului Romartizana de pe Calea Victoriei, de data aceasta cu un atelier de pictură pe vitralii. Teatrul Masca revine duminică în faţa Muzeului de Istorie cu cele mai cunoscute statui vivante din portofoliul său.

 

În acest weekend, „Străzi deschise” prezintă două proiecte câştigătoare ale Apelului deschis pentru completarea programului artistic al evenimentului. Spectacolul de dans contemporan „The Last Raid of Humankind” (Ultimul atac al umanităţii), ce va avea loc pe 13 august, de la ora 20.00 în zona Bisericii Kretzulescu, reprezintă manifestarea fizică a sentimentelor în momentul conștientizării unui potențial final. Produs de compania de dans Contemporary Creative Dreamers şi regizat de Daniel Alexandru Dragomir, „The Last Raid of Humankind” a fost itinerat în teatre din ţară şi în cadrul Programului Cultural „Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”.

 

Un alt proiect selectat în urma Apelului deschis „Străzi deschise”, „riTM – Bucharest Session” aduce împreună duminică, 14 august, de la ora 20.00, dansul contemporan şi muzica instrumentală într-un spectacol semnat de Alexandra Bălăşoiu, în faţa Bisericii Kretzulescu.

 

Gândit ca o instalaţie participativă, „De ce iubeşti Bucureşti” de pe geamul magazinului Muzica invită în acest weekend pe trecători să marcheze prin cuvinte sau forme oraşul aşa cum îl simt, îl imaginează sau şi-l doresc.

 

Din seria proiectelor propuse de operatorii culturali independenţi ai oraşului şi implementate de ARCUB în cadrul Burselor de idei „Bucureşti RE:imaginat”, „Tramvaiul Bookureşti” porneşte sâmbătă, 13 august, în a patra călătorie cu tramvaiul de epocă prin oraş. Gândit ca o serie de evenimente artistice „în mişcare” ce redescoperă spaţiul urban prin intermediul poeziei, al muzicii şi al poveştilor, proiectul propus de Asociaţia „Arta nu muşcă” s-a bucurat de entuziasmul bucureştenilor şi este deja un eveniment sold-out.

 

Un alt proiect câştigător al Burselor de idei „Bucureşti RE:imaginat”, „În echilibru/(Un)balanced” revine la „Străzi deschise” cu mobilierul stradal din faţa Hotelului Radisson, ce încurajează trecătorii să interacţioneze între ei folosind şezlongul pentru trei persoane, banca-balansoar pentru cinci persoane sau scaunul înalt.

 

Traseul pietonal de pe şoseaua Kiseleff este activat sâmbătă şi duminică, între orele 9.00-21.00, de locuri de joacă şi mişcare pentru cei mici.

 

Şcoala de Artă Bucureşti revine în programul „Străzilor deschise” şi de această dată cu o expoziţie de pictură ce va fi deschisă în ambele zile de weekend, la Casa Eliad din Bulevardul Mircea Vodă, între orele 12.00 şi 18.00.


Restricții rutiere

 

Calea Victoriei | În perioada 13-14 august 2022, pe durata restricţiilor instituite, se va permite traversarea mașinilor pe Calea Victoriei, pe strada Sevastopol, strada Gheorghe Manu, Bulevardul Dacia, pe strada George Enescu, strada Ştirbei Vodă, Ion Câmpineanu, Bulevardul Regina Elisabeta. Traficul Societăţii de Transport Bucureşti va fi deviat, fără afectarea călătorilor. Rutele alternative de transport sunt disponibile pe:

https://tpbi.ro/sapte-linii-de-autobuz-modificate-in-zilele-de-weekend-din-perioada-30-aprilie-16-octombrie-pentru-desfasurarea-evenimentului-strazi-deschise/

 

Se va permite accesul riveranilor către domiciliu, precum şi către unităţile economice din zonă conform indicatoarelor montate temporar pe durata restricţiilor, pe următoarele străzi: strada Frumoasă între strada Sevastopol şi Calea Victoriei, strada Gina Patrichi între bulevardul Lascăr Catargiu şi Calea Victoriei, Calea Griviţei între strada Constantin Budişteanu şi Calea Victoriei, cu menţiunea că accesul auto al riveranilor va fi redirecţionat către aleea din faţa Palatului Ştirbei, apoi către strada Banului.

 

Traficul rutier pe Calea Victoriei și Șoseaua Kiseleff se reia pe timpul nopții până dimineața (în ziua de sâmbătă spre duminică), începând de la ora 22:00 până la ora 09:00.

 

Șoseaua Kiseleff | Traficul va fi restricționat pe segmentul cuprins între str. Arh. Ion Mincu și str. Monetăriei, fără afectarea traficului rutier în intersecție.

 


SÂMBĂTĂ, 13 AUGUST 2022

Zona centrală

 

Zona Calea Victoriei – între Bulevardul Elisabeta şi Splaiul Unirii

11:00 – 14:30: Marşul factorilor poştali (Compania Naţională Poşta Română)

 

Zona Calea Victoriei – Muzeul Naţional de Istorie a României // Educație, Muzică

19:00 – 20:00: Atelier de percuţie şi suflători (Asociația „Viitorul Nostru”)

 

Zona Calea Victoriei – Teatrul Odeon // Arte vizuale, Proiecte participative

17:00 – 21:00: (Piaţeta Teatrului Odeon) Campania „Punga cu pungi nu mai are loc în viaţa ta. Doneaz-o!” (Fundaţia 9 & ARCUB)

 

Zona Calea Victoriei: Magazinul Muzica // Literatură, Proiecte participative

19:00 – 21:00: De ce iubeşti Bucureşti? – Instalaţie participativă (ARCUB)

 

Zona Calea Victoriei: Biserica Kretzulescu // Muzică, dans

19:00 – 19:45: Program artistic folcloric (Asociaţia Doiniţa Dance Studio)

20:00 – 20:36: The Last Raid of Humankind – dans contemporan (Contemporary Creative Dreams) – proiect câştigător al Apelului deschis pentru completarea programului artistic „Străzi deschise”

 

Zona Calea Victoriei – Hotel Radisson // Proiecte participative

17:00 – 21:00: În echilibru/(Un)balanced – mobilier stradal(ARCUB & Daniela Pălimariu) – proiect finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul programului „București RE:imaginat” – Burse de idei pentru proiecte culturale

 

Zona Calea Victoriei – Casa Filipescu Cesianu // Arte vizuale

10:00 – 17:30: „În apropierea sfinţilor. Frescele Mănăstirii Văcăreşti după 40 de ani” – expoziție(Muzeul Municipiului Bucureşti)

10:00 – 17:30: „Piatra în epoca omului” – expoziţie (Muzeul Municipiului Bucureşti)

 

Zona Şoseaua Kiseleff // Sport și Agrement

09:00 – 21:00: activităţi sportive – locuri de joacă şi minigolf (PROEDUS)

 

Evenimente în afara traseului

Ruta Depoul Dudeşti – Bulevardul Banu Manta

19:00 – 21:00: Tramvaiul Bookureşti – călătorii urban-poetice cu tramvaiul de epocă (ARCUB & Asociaţia Arta nu muşcă) – proiect finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul programului „București RE:imaginat” – Burse de idei pentru proiecte culturale

 

Bulevardul Mircea Vodă, nr. 5 – Casa Eliad

12.00 – 18.00: Expoziţie de pictură (Şcoala de Artă Bucureşti)


DUMINICĂ, 14 AUGUST 2022

Zona centrală

 

Zona Calea Victoriei – Muzeul Naţional de Istorie a României // Teatru, Educație, Muzică

18:30 – 19:10 / 19:30 – 20:10: The Best of Living Statues (Teatrul Masca)

20:10 – 21:00: Atelier de percuţie şi suflători (Asociația „Viitorul Nostru”)

 

Zona Calea Victoriei – Magazinul Victoria // Arte vizuale, Proiecte participative

10:00 – 12:00: (Vizavi de fosta Poliţie a Capitalei) Atelier de pictură vitralii – îndrumător Liviu Balâc (Romartizana)

 

Zona Calea Victoriei – Teatrul Odeon // Arte vizuale, Proiecte participative

17:00 – 21:00: (Piaţeta Teatrului Odeon) Campania „Punga cu pungi nu mai are loc în viaţa ta. Doneaz-o!” (Fundaţia 9 & ARCUB)

 

Zona Calea Victoriei: Magazinul Muzica // Literatură, Proiecte participative

19:00 – 21:00: De ce iubeşti Bucureşti? – Instalaţie participativă (ARCUB)

 

Zona Calea Victoriei: Biserica Kretzulescu // Muzică, dans

19:00 – 19:45: Program artistic folcloric (Asociaţia Doiniţa Dance Studio)

20:00 – 21:00: riTM – Bucharest Session – spectacol de dans contemporan şi muzică instrumentală (Alexandra Bălăşoiu & ARCUB) – proiect câştigător al Apelului deschis pentru completarea programului artistic „Străzi deschise”

 

Zona Calea Victoriei – Hotel Radisson // Proiecte participative

17:00 – 21:00: În echilibru/(Un)balanced – mobilier stradal(ARCUB & Daniela Pălimariu) – proiect finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul programului „București RE:imaginat” – Burse de idei pentru proiecte culturale

 

Zona Calea Victoriei – Casa Filipescu Cesianu // Arte vizuale

10:00 – 17:30: „În apropierea sfinţilor. Frescele Mănăstirii Văcăreşti după 40 de ani – expoziţie (Muzeul Municipiului Bucureşti)

10:00 – 17:30: „Piatra în epoca omului” – expoziţie (Muzeul Municipiului Bucureşti)

 

Zona Şoseaua Kiseleff // Sport și Agrement

09:00 – 21:00: activităţi sportive – locuri de joacă şi minigolf (PROEDUS)

 

Evenimente în afara traseului

Bulevardul Mircea Vodă, nr. 5 – Casa Eliad

12.00 – 18.00: Expoziţie de pictură (Şcoala de Artă Bucureşti)

Cine ne iubește



Citește și

creart
Total time: 1734958276.7587 s