„Vorbim mult despre întoarcerea la rădăcinile noastre, la tradiție, identitate, spiritualitate, dar ce facem pentru a recrea legătura dintre acum și atunci? Cred că prea puține.
Totuși, un grup de oameni cu suflet românesc, voință și dragoste pentru folclor, n-au zăbovit și au realizat un eveniment în care rădăcinile noastre sunt oglindite în folclor și lied- „Izvor de cânt”.
Spectacolul Izvor de cânt, organizat de creart, un concept inedit în peisajul muzical românesc, îi are ca protagoniști pe Daniel Magdal (tenor), Ioana-Maria Ardelean (interpretă de folclor), prof. Aurel Mustățea (pian) și prof. Diana Spînu (pian).
Astfel, în zilele de 7, 8 și 9 Aprilie, de la ora 19:30, scena Teatrelli va găzdui un act artistic, capabil să propună noi moduri de abordare a celor două genuri muzicale: folclor și lied.
„O călătorie spre noi, spre înăuntrul nostru profund, spre ceea ce suntem și uităm, spre ceea ce ar trebui să fim mai des noi.
Ne dorim ca cei care vor veni la Izvor de cânt să plece cu ideea că folclorul nostru și muzica noastră cultă poartă în ele adevăr și lumină, că vorbesc cu o profundă simplitate despre noi, iar ceea ce suntem noi izvorăște din sentimentele și trăirile pe care, de-a lungul timpului, le-am pus în sunete și în cuvinte simple.”- Ioana Maria Ardelean, interpretă de folclor.
Când o asculți pe Ioana Ardelean vorbind cu atât de mult drag despre folclor, tradiții, identitate, realizezi că rădăcinile noastre ascund comori care abia așteaptă să fie redescoperite, să fie repuse cu grijă în sufletul tuturor românilor, pentru a nu se pierde.
Astfel, “Îzvor de cânt”, evenimentul care va avea loc în 7-8-9 aprilie 2016, propune un dialog viu între cântecul popular din zona Bistriței-Năsăud, a Mureșului și Maramureșului și miniaturile vocal-instrumentale culte inspirate de muzica folclorului românesc create de compozitorii și culegătorii de folclor George Enescu,Tiberiu Brediceanu, Sabin Drăgoi, Constantin Brăiloiu, George Stephănescu, Achim Stoia, Emil Monția și Aurel Mustățea.
Inițiatorii proiectului susțin că există o legătură puternică între folclorul și liedul românesc, iar prin eveniment doresc să scoată la lumină valențele pregnante ale acestei legături, să aducă publicul mai aproape de foclorul care a fost, de-a lungul timpului, sursă generoasă de inspirație a unor mari compozitori precum George Enescu, Tiberiu Brediceanu, Sabin Drăgoi, Felicia Donceanu, care au spiritualizat folclorul, realizând în miniaturile lor vocal-instrumentale adevărate confesiuni lirice care definesc trăirea autentică a sufletului românesc.
De asemenea, prin “Îzvor de cânt” artiștii doresc să creeze un spațiu-timp care să le ofere celor prezenți posibilitatea unei interacțiuni cu un anumit tip de act artistic, capabil să propună noi moduri de abordare a celor două genuri, dar și să deschidă calea unor întrebări de genul “cine suntem?”, “ce ne definește?”. După cum spunea compozitorul George Enescu, muzica este ”graiul în care se oglindesc fără putință de prefăcătorie însușirile sufletești ale omului și ale poporului său”.
Acest dialog va releva dorința românului de a se exprima prin cântec în momente importante ale existenței sale: când este fericit, când iubește, când se simte singur, când jelește, când îi este dor. Textele populare, dar și cele ale poeților, muzica de sorginte folclorică impresionează prin adevăr, simplitate și modestie, fiind expresia supremă a intimității.
Evenimentul este gândit până în cele mai mici detalii. Ioana Ardelean va purta o creație semnată de Liliana Turoiu, din colecția Zestrea.
Colecția Zestrea vine într-un moment de răscruce, în care omul are tot mai multe nevoi: confort, comunicare, estetică; dar cea mai importantă nevoie este identitatea personală și națională. Așa cum sugerează și numele, colecția perpetuează moștenirea națională din portul tradițional feminin într-un mod contemporan, care răspunde cerințelor de stil de viață din prezent.
„Ce dorim noi să facem săptămâna viitoare este să spunem o poveste: a frumuseții simple, a bunătății, a sentimentelor trăite intens, intim, cu o decență ieșită de comun, să amintim celor care vor să spună povestea aceasta alături de noi, că există frumos, că putem suspenda timpul, că, în cele din urmă, totul este sau ar trebui să fie atât de simplu dacă ne-am asculta sufletul, dacă am asculta natura, dacă am încerca sa ne reconectam…să privim cerul și să ne simțim protejați sub el.”- Ioana Maria Ardelean, interpretă de folclor
Vă recomand să veniți și voi la evenimentul „Izvor de cânt”, un eveniment care îmbină calitatea cu identitatea, menit să ne reamintească de rădăcinile noastre, de frumusețea tradițiilor, a cântului și a oamenilor care insistă să ducă folclorul și muzică româneasca mai departe.”
Mulțumim, Mihaela Ivan!
Sursă articol: http://www.mihaelaivan.ro/eveniment-2/o-calatorie-spre-noi-spre-ceea-ce-suntem-si-uitam-spre-ceea-ce-ar-trebui-sa-fim-mai-des/