Acasă » Noutati » FIF 2019 – 45.000 de vizitatori la cea de-a 13-a ediție

FIF 2019 – 45.000 de vizitatori la cea de-a 13-a ediție

45.000 de persoane la

Festivalul Internațional de Folclor „Muzici și Tradiții în București”

 

Primăria Capitalei, prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, a organizat în perioada 21 – 23 iunie 2019, în Parcul Izvor din Capitală, Festivalul Internațional de Folclor „Muzici și Tradiții în București”, aducând la cea de-a XIII-a ediție, în atenția publicului arta celor mai iscusiți meșteri, artiști plastici și artizani din țară, tradițiile autentice și cele mai frumoase spectacole de muzică, dans și obiceiuri din România și din străinătate.

În cei 13 ani, festivalul s-a bucurat de participarea a 32 de țări, 25.000 de artiști naționali și internaționali, 870 de artizani, meșteșugari și artiști plastici din România și de un public de aproximativ 320.000 de spectatori.

Evenimentul a reunit, în Parcul Izvor, un târg de meșteșuguri și produse autohtone, două spații gastronomice, spectacole de folclor autentic, ateliere de creație pentru copii și zona de folclor reinterpretat – IEsc, care a celebrat Ziua Universală a Iei.

Ansamblurile invitate din China, Serbia, Muntenegru, Republica Macedonia de Nord și Ucraina și-au prezentat, pe Scena Principală, costumele, coregrafia și ritmurile într-un spectacol de neuitat, alături de nume sonore ale folclorului românesc, prima ediție a festivalului în Parcul Izvor fiind un real succes, atestat prin numărul persoanelor prezente la toate activitățile din cadrul evenimentului.

Parada costumelor populare

Cel mai mare festival internațional de folclor din România a debutat vineri, 21 iunie, cu parada costumelor populare, unde peste 500 de artiști din ansambluri naționale şi internaționale, comunități şi minorități naționale, fanfare și-au prezentat portul, muzica și dansurile în centrul orașului, pe Calea Victoriei, oferind demonstrații spontane de muzică și dans.

Târgul meșteșugurilor și zone gastronomice

Peste 70 de meșteșugari autentici, artiști plastici și artizani din toate colțurile țării au fost prezenți în Parcul Izvor la cea de-a XIII-a ediție a festivalului, aducând în atenția publicului participant la eveniment arta populară românească și gastronomia tradițională. Printre produsele aflate la mare căutare la festival s-au numărat: obiecte de artizanat, accesorii și obiecte decorative din ceramică, lemn, cupru, sticlă, ii, icoane sculptate și pictate, genți și rucsacuri din piele, accesorii și bijuterii, cosmetice naturale. Bucureștenii și turiștii au ales și produse alimentare naturale, precum: miere, turtă dulce, cozonaci, kurtoș, pălincă, dulcețuri, zacuște, specialități tradiționale din carne sau plăcinte. Totodată, zonele gastronomice din festival au oferit trecătorilor bucate alese, specialități tradiționale românești, gătite după rețete transmise din generație în generație.

Program artistic #FIF2019

Vineri, 21 iunie 2019

Pe Scena Principală au performat vineri de minoritatea maghiară – ansamblul „Bekecs” din Mureş, minoritatea ucraineană – ansamblul „Kozaciok” din Suceava și comunitatea aromână – ansamblul „Iholu” din Constanţa. Ansamblul „Mureşul” din Târgul Mureş a pune în valoare cultura populară tradiţională, portul, obiceiurile, cântecele şi jocurile populare, aparţinătoare şi specifice sud-estului Transilvaniei, iar Ansamblul „Ciprian Porumbescu” din Suceava a prezentat un spectacol care a celebrat tezaurul folcloric bucovinean. La Deschiderea oficială a festivalului au fost invitați pe scenă, în atenția publicului prezent la eveniment, reprezentanți ai României și ai țărilor participante la cea de-a XIII-a ediție: China, Serbia, Muntenegru, Ucraina și Republica Macedonia de Nord, care au fost primiți cu entuziasm și aplaudați la unison pentru contribuția socio-culturală și artistică pe plan internațional în promovarea folclorului. Programul a continuat cu „Doina Gorjului”, un ansamblu artistic profesionist, înființat în urmă cu 60 de ani în Târgu Jiu și ansamblul „Transilvania” din Baia Mare, care a prezentat un spectacol autentic, prin care a valorificat folclorul tradiţional maramureșan și pe cel național, având în portofoliu crâmpeie din întreg repertoriul folcloric românesc.

Prima seară s-a încheiat cu Orchestra Naţională „Valahia” a Primăriei Capitalei, condusă de maestrul dirijor Marius Zorilă, care a susținut un spectacol muzical împreună cu artiștii aplaudați la scenă deschisă: Andreea Ciupe, Ovidiu Olari, Georgiana Păduraru, Valentin Sanfira, Ionela Toma, Ciprian Roman, Florica Zaha, Alexandru Pugna, Cornelia şi Lupu Rednic, Petrică Mâţu Stoian, urmați de maestrul Gheoghe Zamfir, acompaniat de Orchestra Cazanoi, care au oferit un spectacol cu totul special, dedicat folclorului românesc.

Sâmbătă, 22 iunie 2019

Minoritatea germană – ansamblul „Korona” din Braşov și minoritatea greacă  – ansamblul „Ellas” din Bucureşti au deschis cea de-a doua zi la Scena Principală, find urmate de ansamblul de copii „Periniţa” din Otopeni, ansamblul „Arcanul” şi ansamblul de datini şi obiceiuri „Bucovina” din Suceava, ansamblul „Burnasul” din Alexandria.

Ansamblul Școlii Naționale de Muzică și Balet „Ilija Nikolovski-Luj” din Skopje, Republica Macedonia de Nord și-a prezentat jocurile, cântecele și costumele naționale, fiind prima țară invitată din program care a performat pe scena #FIF2019. Ansamblul „Baladele Deltei” din Tulcea a oferit un program artistic de dansuri și muzici dobrogene, urmat de Ansamblul „Crna Gora” din Muntenegru care a promovat cele mai nobile valori ale țării sale: armonia interetnică și multiculturalitatea, prezentând publicului bucureștean patrimoniul folcloric al țării lor. În ultima parte a serii, scena a aparținut ansamblului „Ţara Vrancei” din Focşani, urmată de Orchestra Naţională „Valahia” a Primăriei Capitalei, condusă de maestrul dirijor Marius Zorilă, care a cântat alături de ansamblul de copii „Fabrica de Folclor” – coordonator Lavinia Goste și de 10 soliști îndrăgiți de muzică populară: Nicuşor Micşoniu, Ioana Maria Ardelean, Ovidiu Homorodean, Ştefania Rareş, Florentina şi Petre Giurgi, Traian Jurchela, Aneta Stan, Gheorghe Turda, Margareta Clipa.

În încheierea programului artistic, Damian Drăghici a prezentat, în premieră, la Festivalul Internațional de Folclor „Muzici și Tradiții în București”, concertul „Mă întorc la nai, am venit acasă!”, acompaniat de Orchestra Naţională „Valahia” a Primăriei Capitalei, condusă de maestrul dirijor Marius Zorilă, spectacol unic care a fost aclamat de publicul festivalului.

Duminică, 23 iunie 2019

Programul artistic a fost deschis în cea de-a treia zi a festivalului, de ansamblul de copii „Mugurelul” al Centrului Cultural Câmpia Turzii din Cluj, urmat de Orchestra „Trandafir” și de ansamblul de dansatori „Mărţişor” din Voloca, Cernăuţi. Multipremiatul Ansamblu de dans popular „Pridunavie” & Trio „Bereghinya” au oferit participanților reprezentații spectaculoase din folclorul Ucrainei, fiind urmați de al patrulea ansamblu de peste hotare, venit să își prezinte ritmurile și dansurile balcanice, ansamblul „Hajduk Stanko” din Serbia. Renumitul ansamblu „Maria Tănase” din Craiova a performat înaintea ultimei țări participante la festival, China, reprezentată de „Beijing Dance Academy”, care au pregătit un moment spectaculos, prin care au prezentat muzica și dansurile unice, specifice culturii asiatice, respectiv 11 dansuri tradiționale, provenind de la 7 grupuri etnice din China.

În încheiere, scena a aparținut ansamblului „Cindrelul – Junii Sibiului”, cea mai veche formaţie de dansuri populare a României, devenită patrimoniu universal, urmat de Concertul Extraordinar susținut de Orchestra Naţională „Valahia” a Primăriei Capitalei, condusă de maestrul dirijor Marius Zorilă. Timp de trei ore, 16 soliști renumiți de muzică populară și muzică ușoară au urcat pe scena din Parcul Izvor: Iulia Mihai, Lavinia Goste, Constantin Enceanu, Elena Pădure, Dinu Iancu Sălăjanu, Matilda Pascal Cojocăriţa, Floarea Calotă, Maria Dragomiroiu, Oana Radu, Adda, Ionuţ Ungureanu, Irina Sârbu, Nico, Paula Seling, Luminiţa Anghel, Monica Anghel. Momentul artistic care a încheiat cea de-a XIII-a ediție a festivalului a marcat simbolic Sezonul România-Franța 2019 și a fost dedicat celebrei cântărețe Maria Tănase, „Pasărea măiastră” – așa a numit-o Nicolae Iorga, care a creat o punte culturală între România și Franța, prezentând frumusețea folclorului românesc, tradus din limba română în limba franceză.

IEsc – zona de folclor reinterpretat din cadrul festivalului

Zona de folclor reinterpretat – IEsc, a pregătit publicului zilnic, pe 21, 22 și 23 iunie, o serie de activități care au îmbinat tradiționalul cu modernul: studiouri foto profesionale, în care vizitatorii au putut face fotografii îmbrăcați în ii (puse la dispozițe de organizatori), colțuri de make-up și hairstyling, ateliere creative dedicate motivelor tradiționale, bazar și o zonă gastronomică și de relaxare, toate cu intrare gratuită. Serile s-au încheiat cu o proiecție de film românesc, Moromeții 2 și concerte de folclor reinterpretat: Maria Răducanu, DJ Nico de Transilvania, Argatu’ și Moș Martin, Fantome, Mădălina Pavăl, Alina Ciolcă, DJ K-lu, DJ Iqude, care au creat adevărate petreceri în parc, bucurând vizitatorii cu un mix de folclor îmbinat cu muzică electronică, ritmuri balcanice, hip-hop, glitch, electronic dub, drum and bass, rock, breakbeat, doină sau jazz.

Ateliere de creație pentru copii

Cele două zone special amenajate pentru copii în cadrul festivalului, unde au avut loc  ateliere de creație cu teme inspirate din arta populară românească, s-au bucurat de un real succes în rândul celor mici, care au participat zilnic la atelierele care i-au învățat cum se integrează motivele tradiționale în cele mai diverse obiecte de uz.

Intrarea la toate activitățile din cadrul evenimentului a fost liberă.

 

Fotografii pe pagina de Facebook: FIF.MuzicisiTraditii și pe creartIEsc

 

Organizatori: Primăria Capitalei, prin creart

Co-producător: TVR 1

Festival Afiliat CIOFF

Partener media: Radio România Antena Satelor

Partener: Apa Nova

Cine ne iubește



Citește și

creart
Total time: 1734953403.8086 s