Primăria Municipiului București, prin Creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție, prezintă în premieră în România, în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Viena, expoziția Muzeului Evreiesc din Viena, „Din generație în generație. O nouă Haggadah de Arik Brauer”. Expoziția are loc în perioada 5 – 15 aprilie 2016, în preajma Pesachului, la Galeria creart (Piața Alexandru Lahovari nr. 7), iar intrarea este liberă, putând fi vizitată zilnic, între orele 10:00 – 18:00.
Le dor va dor – din generație în generație
„Transmiterea din generație în generație a memoriei unor evenimente majore constituie un important principiu evreiesc. Acest lucru este valabil cu precădere de Pesach, o sărbătoare celebrată primăvara. În fiecare an, în seara de Seder, care marchează începutul acestei sărbători, evreii din întreaga lume citesc povestea despre eliberarea evreilor din sclavie și despre exodul din Egipt – Haggadah shel Pesach – o carte specială, care este adesea ilustrată.
În Haggadah se regăsesc texte biblice și rabinice, care includ instrucțiuni pentru desfășurarea așa-numitei seri de Seder. Familia reunită mănâncă bucate cu valoare simbolică și intonează cântece tradiționale. Cel mai tânăr dintre participanți întreabă despre semnificația serii, care este apoi explicată. Seara se încheie cu exprimarea dorinței: „La anul în Ierusalim!”
Artistul vienez Arik Brauer a creat o nouă Haggadah. Cele 24 de lucrări de artă impresionante au fost prezentate în premieră la Muzeul Evreiesc din Viena. Aceste valoroase ilustrații oferă o perspectivă aprofundată asupra evenimentelor centrale din istoria evreilor. Ideea pentru această nouă Haggadah aparține antreprenorului vienez Erwin Javor.”
Detalii pe: www.creart.ro și f/creartpmb.
Parteneri media: Blitz TV, Radio România București FM, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Internațional, Calendar Evenimente, Zile și Nopți, PR Wave, Orașul Meu, IQool, Gratuitor, Dor de Ducă, Bigcitylife.ro, România Pozitivă.
—
Arik Brauer a studiat pictură la Academia de Arte Plastice și canto la Școala de Muzică din Viena. Împreună cu Rudolf Hausner, Ernst Fuchs, Wolfgang Hutter și Anton Lehmden a întemeiat „Școala Vieneză de Realism Fantastic”. A realizat diverse scenografii, printre altele pentru Opera de Stat din Viena, Opera din Paris și Opera din Zürich. Din 1965 Arik Brauer trăiește alternativ la Viena și în satul artiștilor Ein Hod din Israel. În Viena a realizat „Casa Brauer”, iar în Haifa proiectul de arhitectură „Castra”. Între 1986-1997 a predat în calitate de profesor la Academia de Arte Plastice din Viena, iar în anul 2001 și-a deschis propriul muzeu, în districtul 18 din Viena.