Acasă » Stiri » Expoziția „Arhitectură și Regalitate” la Ateneul din Iași

Expoziția „Arhitectură și Regalitate” la Ateneul din Iași

Primăria Capitalei prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, în parteneriat cu Ateneul din Iași, organizează în perioada 17 – 31 ianuarie 2018, la Galeria Regală de Artă a Ateneului din Iași, expoziția „Arhitectură și Regalitate”. Vernisajul va avea loc în data de 17 ianuarie 2018, de la ora 17:30.

Expoziția, care se desfășoară sub Auspiciile Familiei Regale a României, poartă semnătura domnilor acad. prof. dr. Răzvan Theodorescu, prof. dr. arh. Augustin Ioan și prof. dr. arh. Marius Marcu – Lapadat, curator – Ionel Stoicescu și ilustrează trei teme mari: „Arhitectura regilor şi a reginelor României”, secțiune care remarcă rolul direct al regilor și al reginelor României în realizarea unora dintre cele mai importante edificii ale țării;  „Arhitectura reprezentativă în România influenţată de regalitate şi de monarhi”, temă dedicată influenței regalității în societate, în configurarea unor direcții în arhitectura din România; „Expoziţia expoziţiilor regale”, secțiune care ilustrează arhitectura așa cum se proiecta ea către societate, dar şi către străinătate, o arhitectură despre cum dorea Regatul României să fie privit în exterior.

Vernisajul din data de 17 ianuarie 2018, de la Ateneul din Iași, va fi însoțit de proiecția filmului documentar „Reședințe ale Regalității Române” (subiect și scenariu acad. prof. dr. Răzvan Theodorescu) și de o discuție cu doi dintre autorii expoziției: acad. prof. dr. Răzvan Theodorescu și prof. dr. arh. Augustin Ioan.

Expoziția „Arhitectură și Regalitate” a fost prezentată pentru prima oară publicului în luna mai 2016, la Castelul Pelișor din Sinaia, cu ocazia Zilei Regalității, fiind dedicată aniversării a 150 de ani de la sosirea lui Carol I în România și de la întemeierea Dinastiei Regale, precum și a 135 de ani de la proclamarea Regatului României. Vernisajul s-a desfășurat în prezența A.S.R. Principesa Elena a României și a E.S. domnul Alexander Nixon. Expoziția a fost itinerată apoi la Berlin, la sediul Ambasadei României, la invitația E.S. domnul Emil Hurezeanu, Ambasadorul României în Germania. Au urmat Galeria creart, sediul ICR Viena și cea de-a 18–a ediție a Festivalul „Etnovember” din Brașov. În 2017 expoziția a fost prezentată  la Institutul Universitar de Arhitectură din Veneția, în sălile Palatului Princiar din Cetatea Oradea, la sediul ICR Londra, la University of Washington din Seattlte (SUA),  la sediul Uniunii Arhitecților din România, la Pallazo Gravina – sediul Departamentului de Arhitectută al Unversității „Frederico II” din Napoli, la Muzeul de Artă din Craiova, precum și la Școala Politehnică de Arhitectură și Urbanism din Alger.

 

 

 

Cine ne iubește



Citește și

creart
Total time: 1730787726.3705 s