
Tradiții și Flori de Sărbători 2025: artă, meșteșuguri și tradiții autohtone,
începând cu 12 aprilie, în Parcul Regele Mihai I
În perioada 12 – 21 aprilie 2025, Parcul Regele Mihai I (Herăstrău) devine un spațiu dedicat artei, meșteșugurilor și tradițiilor, sub umbrela Sărbătorilor Pascale, prin evenimentul Tradiții și Flori de Sărbători, cu intrare liberă, organizat de Primăria Capitalei, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București. De-a lungul celor zece zile, între orele 10:00 și 21:00, publicul este așteptat cu o serie de atracții potrivite pentru toate vârstele, precum: târg de meșteșug, creație și produse culinare autohtone, demonstrații, spectacole de teatru, ateliere pentru copii, recitaluri instrumentale și muzică ambientală.
Cea de-a 12-a ediție a acestui eveniment cultural dedicat sărbătorilor de Florii și de Paște își va deschide porțile sâmbăta aceasta, pe 12 aprilie, și va reuni meșteșugari din toate zonele etnografice ale României, creatori urbani, producători locali și activități pentru toată familia.
TÂRG ȘI DEMONSTRAȚII DE MEȘTEȘUGURI
Târgul oficial de Paște al Capitalei aduce laolaltă tradiția, arta și creativitatea românească, fiind o oportunitate de a descoperi creații autentice românești, produse hand-made și preparate locale și creând o conexiune autentică cu meșteșugurile și tradițiile care definesc identitatea culturală a României. Evenimentul va oferi acces la peste 70 de spații expoziționale cu obiecte artizanale (care devin puncte de atracție, invitând publicul să descopere farmecul artei populare, adaptată nevoilor și gusturilor moderne) și produse culinare, iar meșteri populari vor realiza demonstrații captivante, dezvăluind tehnici tradiționale și invitând vizitatorii să exploreze patrimoniul cultural românesc. În cadrul târgului, trecătorii au ocazia să exploreze meșteșuguri autentice care relevă o poveste unică și profundă, fiecare detaliu reflectând măiestria și pasiunea artizanilor români care își duc mai departe moștenirea culturală prin creații deosebite.
ACTIVITĂȚI ARTISTICE ȘI RECREATIVE
Parcul Regele Mihai I devine locul în care arta și tradiția se împletesc armonios, în cadrul evenimentului Tradiții și Flori de Sărbători, unde publicul este invitat să celebreze zestrea culturală și obiceiurile care definesc identitatea Sărbătorilor Pascale, într-un cadru armonios.
Spectacole de teatru
În fiecare weekend (12 – 13 aprilie, 19 – 20 aprilie) și luni, pe 21 aprilie, între orele 12:00 – 13:00, micii vizitatori se pot bucura de povești îndrăgite, pline de magie, aventură și învățăminte, prin spectacole precum „Peter Pan”, „Pinocchio”, „Povești Românești”, „Aventurile Iepurașului” și „Academia Jucăriilor”, prin intermediul cărora vor cunoaște personaje memorabile.
„Peter Pan” îi va conduce pe copii într-o aventură fascinantă prin Tărâmul de Nicăieri – unde vor avea parte de peripeții, „Pinocchio”, băiețelul din lemn, va oferi o lecție emoționantă despre curaj, speranță și vise, „Povești Românești” este spectacolul prin care cei mici vor rememora cele mai îndrăgite povești („Punguța cu doi bani”, „Fata babei și fata moșului”, „Iedul cu trei capre”, „Păcală și Tândală”), dar și legende de pe vremea balaurilor și obiceiuri românești, „Aventurile iepurașului” va prezenta cum cel mai îndrăgit și mai cunoscut iepuraș trece printr-o serie de aventuri, având o misiune specială, aceea de a aduce magia în sufletul unui copil care nu crede în Iepuraș, iar „Academia Jucăriilor” va explora emoțiile și lumea jucăriilor uitate de copii, într-un spectacol duios despre iubire, acceptare și generozitate.
Ateliere pentru copii
Atelierele de creație din cadrul acestui eveniment, care vor avea loc în zona foișorului din Parcul Regele Mihai I – intrarea Charles de Gaulle, sunt menite să stimuleze creativitatea și să încurajeze participanții să exploreze noi tehnici prin care pot realiza diverse obiecte. Copiii se pot bucura de activități precum decorarea felinarelor din borcane și a cutiuțelor/căsuțelor din lemn, realizarea coronițelor Pascale și pictura pe figuri din ipsos, în timp ce tehnica șervețelului și pictura pe scoarță de copac oferă oportunități unice de exprimare artistică.
Atelierele de creație și de reciclare, unde participanții vor îmbina creativitatea cu joaca, vor avea loc în weekend-ul 12 – 13 aprilie și în perioada 17 – 21 aprilie, în intervalele orare 17:00 – 18:00 și 18:00 – 19:00 și vor avea o tematică specifică Sărbătorilor Pascale: atelierul de decorat și de încondeiat ouă (cu ajutorul materialelor din lemn, ipsos, polistiren, cei mici își vor da frâu liber imaginației și se vor juca cu diferite culori), atelierul de realizat coronițe Pascale (nelipsite din casă în preajma Sărbătorilor Pascale, coronițele create cu migală și imaginație de cei mici, cu ajutorul fundițelor și a ațelor colorate vor aduce bucurie participanților), atelierul de pictură modele pascale pe figuri din ipsos (imaginația celor mici va fi pusă la încercare, copiii pictând modele Pascale în culori vii și expresive pe figuri de ipsos), atelierul de realizare a măștilor de iepuraș (micuții vor pleca acasă cu măști de iepuraș, realizate manual și personalizate), atelierul de creat felinare din borcane cu lumânări decorate manual (copiii vor picta manual borcane, transformându-le în felinare unice, care pot înfrumuseța orice locuință), atelierul de decorare a cutiuțelor/căsuțelor din lemn (participanții vor descoperi tehnica șervețelului – „decoupage” și vor învăța să decoreze casete de lemn cu lacuri și culori acrilice), atelierul de pictură pe scoarță de copac (felii de lemn vor fi transformate în opere de artă prin creativitatea micilor participanți).
Atmosfera va fi completată de artiști animatori, care vor aduce zâmbete și bună dispoziție, interacționând cu publicul (în cele două weekend-uri și pe 21 aprilie), precum și de un carusel, care îi va purta pe cei mici într-o călătorie de poveste, fiind locul în care râsetele acestora se vor împleti cu nostalgia părinților, rezultând o aventură pentru copii și o experiență emoționantă pentru adulți, care vor retrăi, prin ochii celor mici, bucuria simplă a copilăriei și momentele de fericire pură.
Recitaluri instrumentale și muzică ambientală
Recitalurile instrumentale vor încânta publicul cu o diversitate de genuri (folclor autentic, jazz, blues, muzică clasică, muzică de film), în fiecare weekend (12 – 13 aprilie, 19 – 20 aprilie) și luni, pe 21 aprilie (în intervalele orare 17:00 – 18:00 și 18:00 – 19:00), precum și pe 17 – 18 aprilie (între 18:00 și 19:00). Programul a fost conceput pentru a oferi publicului o experienţă culturală variată, reunind artişti talentaţi şi compoziții instrumentale captivante. În parc vor răsuna armoniile unor recitaluri solo, duo, trio şi cvartet, fiecare cu o abordare distinctă care pune în valoare frumuseţea muzicii clasice şi contemporane.
Recitalurile duo vor aduce în prim-plan dialogul artistic între voce şi pian sau între vioară şi pian, recitalurile trio, prin combinaţia dintre vioară, saxofon şi pian, vor surprinde prin dinamism şi versatilitate, în timp ce cvartetul de coarde va evidenţia măiestria interpretativă a muzicienilor. De Paște, pe 20 aprilie, începând cu ora 17:00, publicul se poate bucura de recitalul Mădălinei Lupu şi al Grupului „Topologul” din Argeş, artiști care vor oferi interpretări vibrante şi pline de emoţie, într-o zi de o asemenea însemnătate. Recitalurile nu sunt doar simple spectacole muzicale, ci ocazii unice de a evada din rutina cotidiană şi de a savura magia muzicii într-un cadru natural, în Capitală. Aceste momente muzicale, alături de muzica ambientală, care va putea fi ascultată în surdină în timpul zilei, vor contribui la crearea unei atmosfere deosebite, care va întregi tabloul Sărbătorilor Pascale în Parcul Regele Mihai I.
În perioada 12 – 21 aprilie 2025, evenimentul Tradiții și Flori de Sărbători va conecta generații, oferind un cadru dedicat celebrării și reinterpretării contemporane a culturii populare, fără a pierde din autenticitatea specifică. Târgul oficial de Paște al Capitalei promovează arta tradițională în toate formele sale, punând în valoare creațiile meșteșugarilor ce reflectă ingeniozitatea și măiestria acestora, alături de atracții care îmbină natural obiceiurile Pascale cu tradiția. Evenimentul este mai mult decât o serie de activități – este o ocazie de a petrece timp de calitate alături de cei dragi, în natură, într-un mediu relaxant, în care arta, tradiția și meșteșugurile devin adevărate surse de inspirație.
Intrarea este liberă.
Tradiții și Flori de Sărbători în online
Facebook: https://www.facebook.com/creartpmb/ & https://www.facebook.com/TraditiisiFlorideSarbatori
Instagram: https://www.instagram.com/creartbucuresti/
Website: https://www.creart.ro/
Organizatori: Primăria Capitalei, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București
Partener media: Magic FM
Cu sprijinul: Societatea de Transport București – STB S.A.
PROGRAM Tradiţii şi Flori de Sărbători – Ediţia a 12-a 12 – 21 aprilie 2025 Parcul Regele Mihai I