Acasă » Despre noi » Agenda conducerii

Agenda conducerii

AGENDA CONDUCERII

CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție este un serviciu public aflat în subordinea Primăriei Municipiului București, fiind succesorul Centrului de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare, înființat în anul 1957. CREART are misiunea de a răspunde nevoilor culturale comunitare prin organizarea unor proiecte și evenimente cultural artistice diverse, pentru toate categoriile de public, în baza și conform listei de proiecte și a bugetului aprobat anual de Consiliul General al Municipiului București.

Activitatea instituției gravitează în jurul promovării și punerii în valoare a turismului cultural de interes local, a meșteșugurilor, obiceiurilor, tradițiilor populare și a valorilor culturale românești dar și în jurul stimulării creativității în toate genurile culturale: literatură, muzică, artă populară, plastică, foto și cinematografică.

Conducerea CREART coordonează elaborarea de proiecte și programe, în concordanță cu strategiile culturale și educativ-formative stabilite de Primăria Capitalei, în subordinea căreia funcționează serviciul public, precum și în conformitate cu obiectivele declarate ale instituției, referitoare la conservarea, cercetarea, protejarea, transmiterea, promovarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural imaterial. Conducerea asigură dezvoltarea ofertei culturale a Municipalității prin care se răspunde opțiunilor artistice ale bucureștenilor și urmărește calitatea și impactul evenimentelor culturale realizate.

Totodată, conducerea CREART folosește toate pârghiile conferite de legislația în vigoare pentru a asigura echipei condițiile necesare bunei desfășurări a activității curente și a proiectelor și programelor specifice – festivaluri naționale și internaționale, proiecte culturale proprii și în parteneriat. De asemenea, asigură realizarea și îmbunătățirea conținutului calendarului cultural al Capitalei, integrând în sumarul acestuia evenimentele și proiectele pe care le organizează, dintre care menționăm:

  • Tradiții și Flori de Sărbători – cele 10 ediții ale târgului oficial de Paște al Capitalei s-au adresat bucureștenilor și turiștilor și au valorificat arta populară și creațiile autentice, adunând producători și meșteșugari din toate colțurile țării, care folosesc cu mândrie tehnicile de lucru și rețetele românești transmise din generație în generație. Târgul de Paște reprezintă un bun prilej de redescoperire a produselor din gospodăriile țărănești și a meșterilor autentici, susținând micii producători și devenind o tradiție a Capitalei.
  • Festivalul Internațional de Folclor „Muzici și Tradiții în București” – în cei 13 ani de existență, unicul festival de acest tip din Capitală și din zona de centru a țării, a reunit ansambluri de muzică și dansuri din 32 de țări, 25.000 de artiști naționali și internaționali, 870 de artizani, meșteșugari și artiști plastici din România și un public de aproximativ 320.000 de spectatori.

Festivalul Internațional de Folclor „Muzici și Tradiții în București” se bucură de recunoaștere națională și internațională și face parte din rețeaua CIOFF – Consiliul Internațional al Organizațiilor de Festivaluri de Folclor și Cultură Tradițională. Evenimentul beneficiază în fiecare an de sprijinul Societății Române de Televiziune, fiind preluat integral de postul național TVR1, garantând accesul publicului telespectator la creația și tradițiile populare. Proiectul susține creația autentică, tradițională și urbană, atât prin muzică și dans, cât și prin zona de târg, asigurând, totodată, cooperarea artistică internațională, prin participarea ansamblurilor reprezentative diverselor zone geografice sau țări.

  • Festivalul IEsc – urban, contemporan, românesc este integrat în Festivalul Internațional de Folclor, asigurând componenta actuală a folclorului românesc, prin activități tradiționale reinterpretate, cu scopul de a oferi tinerilor educație și cultură.  Mai mult, anual, în data de 24 iunie este celebrată Ziua Universală a Iei, prilej de includere a unor manifestări artistice dedicate. Astfel, din anul 2015, IEsc are ca scop promovarea și celebrarea iei, precum și a folclorului reinterpretat, prin integrarea elementelor tradiționale în contemporan.
  • Creative Fest este cel mai mare festival de artă și cultură urbană din București, ce a avut loc la Romexpo de-a lungul celor șase ediții. Evenimentul din anul 2019 s-a bucurat, în cele trei zile, de un public de 60.000 de persoane. Festivalul include zone de graffiti și urban art, extreme sports, instalații, performance-uri, activități de reciclare creativă, street food (producători și business-uri culinare locale), dar și concertele unora dintre cele mai cunoscute trupe românești și internaționale – DJ, hip hop, drum & bass, rap etc. Evenimentul este dedicat publicului tânăr și suține artiștii contemporani urbani, promovând abilitățile creative și parteneriatele cu organizații și asociații de profil.
  • CineParK – cinematograf în aer liber este un spațiu dedicat oamenilor care caută neconvenționalul, fiind o alternativă gratuită și accesibilă la cinematograful clasic. Conceptul evenimentului de ,,cinema în aer liber” oferă publicului o altfel de experiență cinematografică, care conturează atmosfera grădinilor de vară, unde plăcerea vizionării se împletește cu bucuria de a petrece o seară în mijlocul naturii, departe de agitația orașului. Pe parcursul zilelor de vară, în zilele de sâmbată și duminică, bucureștenii au  la dispoziție un program ce include zeci de filme de referință, din toate genurile cinematografice inclusiv film românesc și film de festival, iar cei mici sunt așteptați cu animații și filme pentru copii.
  • Concursul iMapp Bucharest, câștigător al premiilor AV Awards Londra – categoria AV în Action, în noiembrie 2020 (renumita competiție internațională a industriei audiovizuale mondiale), este unul dintre cele mai mari evenimente de video mapping din lume, un proiect de referință pentru specialiștii din domeniu și reprezintă un pionierat în România, constând în proiecții pe fațada de 22.000 de metri pătrați a Palatului Parlamentului.

Pe parcursul celor 7 ediții, la iMapp Bucharest au participat artiști video și echipe din peste 21 de țări și un public anual mediu de 60.000 de persoane, bucureșteni și turiști. Concursul este o Ligă a Câștigătorilor (Winners League), în parteneriat cu cinci renumite festivaluri internaționale de profil din lume și beneficiază de sprijinul unor sponsori tradiționali. În anul 2021, în contextul epidemiologic Covid – 19, proiectul s-a bucurat de o prezență a publicului de 30.000 de persoane, numărul reprezentând capacitatea maximă de acomodare a Pieței Constituției, în conformitate cu normele de distanțare impuse de legislația în vigoare. Câștigătorul competiției este desemnat de un juriu de prestigiu, format din personalități marcante ale industriei audiovizuale internaționale.

  • Târgul de Crăciun București înregistrează un număr de 14 ediții și face parte din rețeaua celor mai importante târguri de Crăciun din Europa – www.christmasmarkets.com. Oferta diversificată și de calitate a produselor expuse căsuțele din lemn decorate festiv, patinoarul, Casa lui Moș Crăciun și caruselul pentru copii, bradul și celelalte ornamente și decorațiuni luminoase, obiceiurile și tradițiile prezentate, pun Capitala României pe harta turistică a lumii. Organizat în Piața Constituției, în condiții normale, evenimentul înregistreză un public anual de peste 1 milion de vizitatori, cu o pondere importantă a turiștilor străini.

 

SPAȚII MULTIFUNCȚIONALE CREART

Încă din anul 2013, a existat o preocupare continuă de a transforma sediul propriu din Piața Alexandru Lahovari, nr. 7, într-un hub cultural al orașului, prin amenajarea unor spații multifuncţionale indoor și outdoor. Astfel, unicul spațiu de tip cafenea artistică al Municipalității, Teatrelli, este dedicat artelor performative și oferă o experiență culturală completă, concentrându-se cu precădere, dar nu exclusiv, pe teatru inovator, tehnologie, tânăra generație de artiști, fiind locul de întâlnire între teatru și alte zone ale artei – dans, performance, muzică, artă conceptuală. Grădina cu Filme – Cinema & More reprezintă una dintre cele mai apreciate locații culturale estivale din centrul Capitalei, propunându-și, de peste 8 ani, să recreeze atmosfera grădinilor de vară, printr-un spațiu dedicat artei cinematografice, muzicii, spectacolelor de teatru, de improvizație și dezbaterilor culturale. Galeria CREART, spațiu dedicat artei contemporane de tipul white box, găzduiește solo-show-uri de artă vizuală, continuând să se impună ca referință în circuitul cultural bucureștean, listată în ghidul revistei Artforum – una dintre cele mai importante publicații internaționale dedicate artei contemporane.

Pe agenda conducerii CREART se înscriu și activitățile legate de reprezentarea și angajarea instituției în inițierea, menținerea și dezvoltarea legăturilor de colaborare cu autorități și instituții publice sau private, precum și cu asociații culturale din țară și străinătate.

Activitatea instituției este centrată, de asemenea, pe promovarea valorilor românești în străinătate. În acest sens, parteneriatele cu instituțiile de resort, respectiv Institutul Cultural Român, ambasadele și consulatele României, municipalitățile diverselor state, rămân de importanță majoră pentru CREART, ca reprezentant cultural al Capitalei în rețelele artistice internaționale.

Totodată, CREART susține, în fiecare an, diverse evenimente culturale independente, devenite, în timp, puncte de reper ale vieții artistice bucureștene, dar și proiecte aflate în stadiul de inițiativă, care dovedesc oportunitatea și conformitatea cu obiectivele proprii. În activitatea instituției se regăsesc deja, de foarte mulți ani, interesul, obiectivul și proiectele aplicate dedicate susținerii noii generații de creatori, reprezentanți ai artei contemporane.

Atât prin producțiile și evenimentele în care constă activitatea spațiilor multifuncționale proprii (Teatrelli, Galeria CREART, Grădina cu Filme – Cinema & More), prin programe culturale outdoor, cât și prin parteneriate și colaborări cu industria culturală privată, CREART sprijină și promovează artele emergente și noile direcții în muzică, teatru, film, arte vizuale, street art.

Cine ne iubește



Citește și

creart
Total time: 1737384690.194 s