Acasă » Stiri » B Cause sărbătorește Ziua Mondială a ONG-urilor

B Cause sărbătorește Ziua Mondială a ONG-urilor

Cele mai importante 20 de sărbători internaționale care au marcat evoluția noastră și a societății contemporane sunt transpuse vizual în colaje și prezentate în cadrul expoziției B Cause – colaj de cauze globale. Printre ele se regăsește și Ziua Mondială a Organizațiilor Neguvernamentale, aniversată în fiecare an pe 27 februarie. Expoziția B Cause este un concept al Agenției Creionetica și o puteți vizita până pe 2 martie, în mansarda Simbio (Str. Negustori, nr. 26).

Ziua Mondială a ONG-urilor, 27 februarie, este o dată istorică pentru al treilea sector din întreaga lume. În ciuda faptului că fost desemnată pentru prima dată în urmă cu 65 de ani în cadrul unei întâlniri a Națiunilor Unite, ea este încă puțin cunoscută și promovată. An de an acest eveniment celebrează importanța organizațiilor neguvernamentale și valorizează persoanele care formează asociații neguvernamentale.

Primul și cel mai longeviv ONG din lume

Multe dintre organizațiile mari de astăzi au o poziție internațională consolidată datorită vechimii lor. Primul și cel mai longeviv ONG din lume, Anti-Slavery International, datează din 1839. A fost înființat în Londra, de către un reverend activist și intelectualii din jurul său, iar misiunea sa, așa cum spune și numele, era abolirea sclaviei din Marea Britanie și din întreaga lume. Astăzi, organizația luptă împotriva unor forme moderne de sclavie precum: munca forțată, căsătoriile aranjate, exploatarea copiilor prin muncă, eploatarea imigranților, traficul de persoane ș.a.

Cea mai populară organizație non-profit

O altă organizație longevivă este Crucea Roșie, prima organizație umanitară dedicată sănătății, fondată în Geneva anului 1863 de către un jurist și un afacerist afectați de ororile războaielor civile la care asistaseră pe diferite continente. Cu o tradiție de peste 150 de ani, organizația încă își urmează misiunea de a ajuta victimele războaielor și a celor cu probleme socio-politice prin donații și implicare directă.

După un salt major al metodelor de promovare din timpul propagandei cu afișe din Al Doilea Război Mondial, majoritatea organizațiilor au înțeles beneficiile pe care le aduce arta, fotografia, cinematografia și publicitatea în societatea modernă.

Țările își reveneau după trauma războiului și regăseau energie și pozitivitate în creativitatea culturilor moderne. ONG-uri precum WWF, UNICEF, Amnesty International și Oxfam își prezentau cauzele și misiunea prin colaborari și afilieri cu artiști precum Pablo Picasso, Joan Miro, Marc Chagall, Tom Eckersley și Roman Cieslewicz, de pe urma cărora au devenit mai cunoscute la nivel global.

ONG-urile în întreaga lume

  • Astăzi sunt estimativ 10 milioane de ONG-uri în toată lumea.
  • Numele de Organizație Non-guvernamentală a fost definit în anul 1945 de către Națiunile Unite în baza articolului 71.
  • Trei din patru angajați din ONG-uri sunt femei, iar majoritatea pozițiilor de leadership sunt ocupate tot de bărbați.
  • Sunt peste 129 000 de organizații în beneficiul public care generează mai bine de 53 de miliarde de euro anual.
  • Numărul de persoane care donează către un ONG a crescut de la 1,2 miliarde în 2011, la 1,4 miliarde în 2014, iar până în 2030 se presupune că va crește până la 2,5 miliarde.
  • Dacă ONG-urile ar forma o țară, ar avea a 5-a cea mai mare economie mondială.

(sursa statisticilor: www.ongood.ngo)

B Cause este un concept dezvoltat de agenția Creionetica și este susținut de creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Pensiunea Delta Dunării și de partenerii media: Radio România București FM, Zile și Nopți, Art Out, Urban.ro, PR Wave, Gratuitor, IQool, România Pozitivă, Calendar Evenimente, Orașul Meu și SNSPA.

Cine ne iubește



Citește și

creart
Total time: 1734903804.6454 s