Acasă » Stiri » Pe 23, 24 și 25 iunie are loc cea de-a treia ediție a Festivalului IEI – IEsc!

Pe 23, 24 și 25 iunie are loc cea de-a treia ediție a Festivalului IEI – IEsc!

Primăria Capitalei și creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București vă invită la cea de-a treia ediție a festivalului IEsc – urban, contemporan, românesc, în perioada 23 – 25 iunie, în Parcul Circului!

Organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Iei, evenimentul prezintă publicului o serie de manifestări artistice care îmbină latura tradițională cu cea modernă: trei seri de concerte, expoziții de ii și accesorii, studiouri foto profesionale, proiecție de film românesc, însoțită de o discuție cu personalități din industria cinematografică românească, ateliere de creație și o zonă de food și relaxare.

IEsc – urban, contemporan, românesc este un  eveniment care celebrează IA, un brand de țară ce constituie o permanentă sursă de inspirație și care aduce în atenție folclorul reinterpretat, prin integrarea elementelor tradiționale în contemporan.

IEsc are o puternică latură interactivă, oferind tuturor celor prezenți ocazia de a purta piese vestimentare autentice și de a realiza fotografii în cele două studiouri foto, unul tradițional, al cărui decor pare a fi desprins dintr-un colț de odaie românească și unul modern, în care motivele tradiționale sunt aduse în prezent.

Din dorința de a promova arta românească și creatorii săi, festivalul prezintă publicului, în prima seară a evenimentului, proiecția filmului românesc „Două Lozuri”, în regia lui Paul Negoescu, cu Dragoş Bucur, Dorian Boguţă şi Alexandru Papadopol, la începutul căreia cei prezenți vor putea asista la o dezbatere alături de Ionuț Mareș și invitații săi.

Muzica tradițională reinterpretată se va auzi pe scena festivalului în toate cele trei zile,  în cadrul unor concerte speciale, oferite de Maria Răducanu, Robin and the Backstabbers, Mara, Argatu’, romaN și Moș Martin, Interludic, Gojira & Planet H, Danaga și K-LU.

Atelierele dedicate învățării meșteșugurilor românești și a tehnicilor transmise din generație în generație împărtășesc tainele țesutului, pirogravurii pe lemn, cusutului motivelor tradiționale sau picturii pe textil, fie oferă posibilitatea creării unor accesorii tradiționale prin tehnica împletirii.

Asociația D’Avent vine la IEsc să ne împărtășească din experiența celor 6 ani în proiectul reciclarecreativă.ro. Activitatea lor combină două elemente importante: exprimarea artistică şi conştientizarea ecologică, aducând la Festivalul Iei arta urbană şi respectul față de mediu.

Ateliere: Pirogravură cu motive tradiționale pe accesorii din lemn, Desene 3D – peisaje românești, Costume populare în miniatură, Bunicii mei – portrete de bunici, Flori din cofrag de ouă, Tablou de vară din materiale reciclate, Genți și portofele din hârtie, Flori de vară – margarete pe paie.

Karusello ne invită și în această ediție la sesiuni de reciclare creativă a obiectelor și a materialelor, prin tehnici folosite în trecut de strămoșii noștri și prin folosirea motivelor populare. Aceștia vor susține ateliere cu tematici diverse, pentru a promova și a transmite mai departe frumusețea artei autohtone.

Ateliere: Atelier de pictură pe textil, Atelier de ciucurit, Atelier de cusut pe lemn, Atelier de propsuri cu motive tradiționale, Atelier de țesut la gherghef.

Șezătoarea Urbană ne este alături pentru al treilea an consecutiv cu activități ce urmăresc integrarea elementelor culturii tradiționale în contemporaneitate. Atelierele se adresează persoanelor de toate vârstele și ne îndeamnă să redescoperim elementele culturii tradiționale românești.

Ateliere: Atelier de țesut, Atelier de cusut motive tradiționale, Atelier de împletit coronițe din flori.

Trainerii de la Atelier Dumitru ne propun o ecoterapie prin flori! „Grădina românească, grădina bunicilor” vizează descoperirea acelor plante și elemente rustice care au inspirat de-a lungul timpului cusăturile de pe IA românească.

Pe timp de zi, copiii vor planta flori ce amintesc de grădina bunicilor, colorate și vesele, în recipiente ecofriendly (buturugi, conuri de înghețată, borcănașe reciclate), asortate cu pietre, sfoară și scoarță de copac.

Seara este dedicată adulților care iubesc folclorul și care sunt mândri de IA românească. Aceștia își pot testa creativitatea prin realizarea unor aranjamente din flori, bazate pe desene ce integrează motive tradiționale românești din zonele importante ale țării.

Astfel, prin intermediul activităților desfășurate, IEsc propune valorificarea artei populare autohtone, încurajând, totodată, integrarea simbolurilor tradiționale românești în cultura modernă.

__

Parteneri media: Magic FM, Blitz TV, InfoMusic, iConcert, Urban.ro, Bucharest City App, Best-Event, Zile și Nopți, Art 7, România Pozitivă, Gratuitor, PR Wave, Calendar Evenimente, Orașul Meu, IQool

Event: https://goo.gl/sZnSrz

Cine ne iubește



Citește și

  • Solo show Francisc Chiuariu, la Galeria CREART

    Vineri, 15 noiembrie 2024, începând cu ora 18:00, la Galeria CREART din București (Piața Alexandru Lahovari nr. 7), are loc...

  • Târgul de Crăciun București 2024

      Capitala se pregătește de sărbătoare: Cel mai mare și mai spectaculos Târg de Crăciun din România  își deschide porțile...

  • Femei.Putere.România

      CREART@Art Safari CORNEL BRAD Femei.Putere.România Curatoare Carmen Casiuc 14 noiembrie – 15 decembrie   Expoziția „Femei. Putere. România” prezintă...

creart
Total time: 1732382138.5138 s