Dacă ar fi sa îmbrăcăm cu o haină nouă trupul plin de viață, de tradiții și de simțire al Bucureștiului, am spune că această haină nouă este una marca „teatrelli”. Dacă ar fi să găsim o casă nouă bucureștenilor îndrăgostiți de muzică bună, de teatru, de poezie și de dans, celor care vor să petreacă ore plăcute într-o atmosferă caldă, intimă, unde bunul-gust și relaxarea își găsesc locul firesc, am spune că această casă nouă este „teatrelli”. O haină nouă și o casă nouă în care Damian Draghici și Orchestra Interbelic au făcut cuvenitele onoruri de gazdă primitoare.
Cum altfel se putea inaugura un lăcaș destinat celor ce iubesc actul de creație, dar și arta de a trăi, dacă nu print-un concert în care Damian Drăghici, atât de firesc și cu suflet, a știut să împletească tradiția muzicii lăutărești cu filonul autentic de folclor. Un spectacol-concert în care Prof. Viorel Cozma, prin cuvântul de deschidere plin de emoție, dar și de spirit academic, a știut să puncteze jaloanele istorice ale devenirii noastre ca ființă muzicală.
Astfel , generații după generații de lăutari și rapsozi populari s-au reîntâlnit, și-au dat mâna peste timp, reconstruind în acorduri de vioară, țambal sau acordeon, nai, caval și lăută, voce și inimă, casa noastră de suflet, muzica lăutărească. Am ascultat-o pe Maria Răducanu, care asemenea unei privighetori și-a revărsat preaplinul de suflet într-o interpretare inegalabilă a pieselor Mariei Tănase, „Trei focuri arde pe lume” și „Un țigan avea o casă”.
Rând pe rând, au reînviat în linii melodice demult știute Grigoraș Dinicu, Titi Niculescu, Nicolae Buică, Fănică Luca, Maria Tănase, Marcel Budală, Toni Iordache, Barbu Lăutaru, Fărâmiță Lambru, Dona Siminică, Romica Puceanu… Instrumentiștii Orchestrei Interbelice sunt, nu numai urmași de sânge ai neuitaților lăutari și interpreți, dar sunt păstratorii și transmițătorii unei moșteniri sonore unice în spațiul european. Leonard Iordache și Rodica Nuca, pentru a aminti doar câțiva din interpreți ne-au trimis în timp, în Bucureștiul de altadată, fermecător și elegant, iar acordurile de nai ale lui Damian Drăghici ne-au revelat firul roșu de poveste doiniță a muzicii românești. I-am simțit vii și alături de noi pe George Enescu, dar și pe Barbu Lăutaru’.
Sala „teatrelli: theatre, music and more” este un spațiu inspirat, care susține prin decor, lumini și proiecții media actul artistic, iar prin design-ul discret și elegant dorința publicului de a se abandona total spectacolului.
Astăzi, povestea teatrelli merge mai departe prin primul spectacol deschis publicului, recitalul maestrului Nicu Alifantis, „ALI – fantis și cei 40 de coți”, unde artistul va serba alături de publicul său, 40 de ani sau, așa cum se spune în popor, ”coți” de activitate artistică.
Vă așteptăm la viitoarele spectacole de teatru, muzică sau dans, în sediul nostru din Piața Alexandru Lahovari, nr. 7, în sala teatrelli!