Acasă » Stiri » Ateliere de meșteșuguri pentru copii

Ateliere de meșteșuguri pentru copii

La ora 09:00, sâmbătă, 23 noiembrie, este zarvă mare la Palatul Copiilor deoarece Festivalul CONIL este pe punctul de a-și deschide porțile. Domnișoare elegante ce poartă cu mândrie ecusonul de Organizator întâmpină grupurile de copii și părinți cu întrebarea ,,De la ce grădiniță/ școală veniți?’’. Răspunsul acestora este invariabil urmat de invitația ,,Haideți cu mine să vă schimbați pentru spectacol’’. Auzim toate aceste discuții deoarece spațiul pe care l-am ales pentru a desfășura activitățile din cadrul Atelierelor de Meșteșuguri se află chiar la intrarea principală în clădire. Observăm cum atenția celor mici părăsește cadrul discuției cu profesorii și părinții și poposește asupra mini-atelierului de creație pe care l-am pregătit pentru ei. Măsuțele roșii, scăunelele multicolore și culorile, creta, fruzele ce vor fi pictate cu tehnica imprimării creează decorul unui veritabil atelier de meșteșugari, totul transpus într-o notă jucăușă, veselă.

Rând pe rând, copiii ce ies de pe scenă bat din palme și se înghesuie să prindă un loc la atelierul nostru de pictat și desenat. Profesorul le explică, cu răbdare și dedicație, cum trebuie să alunce mâna peste coală pentru a obține efectul dorit și ce gamă de culori să folosească. Entuziasmați de rezultat, cei mici își iau operele de artă și le arată cu mândrie mamelor, taților sau bunicilor care îi felicită, cu zâmbetul cald inerent părinților, pentru iscusința lor într-ale desenului. Nici noi, cei care am organizat aceste momente pentru ei, nu putem să nu le apreciem munca într-un mod concret așa că le oferim diplome de excelență. Își acceptă răsplata cu emoție, unii cu ochii înlăcrimați, alții, mai timizi, cu reținere însă, imediat ce simbolul recunoștinței noastre pentru munca lor le atinge mâinile, buzele lor mijesc un zâmbet șăgalnic, materializare a fericirii.  Pentru copiii un pic mai mari am pregătit și alte surprize! Dorind să-i punem în ipostaza de artiști, le-am pus la dispoziție un șevalet și o pânză imensă pe care, fiecare dintre cei care s-au încumetat (și toți au spus ,,da’’ provocării pe care am lansat-o) și-au lăsat amprenta, imprimând frunze și pictând conturul acestora. Încet-încet, compoziția de culori și forme a părăsit domeniul vagului, al lipsei de conținut și s-a transformat într-o operă unitară, completă și complexă. Privind această prefacere, a unei pânze albe într-o pictură multicoloră am înțeles și noi, dar mai ales cei mici, cât de important este să-i asculți pe ceilalți și să lași imaginația să rupă barierele convenției.

Ziua ne găsește pe toți obosiți dar încărcați cu o energie ce venea din zâmbetele tuturor copiilor care s-au perindat pe la atelierul nostru și care au plecat spre casă cu desenul în mâna stângă și diploma în cea dreaptă. Ultimul copil ne-a făcut voios cu mâna iar, în mișcarea lui lentă, ne-am dat seama că degețelele sale murdare de cretă și acuarelă spuneau povestea acelei zile de sâmbătă în care copilăria și joaca a dat ritmul timpului.

Duminică, la aceeași oră și în același loc, venim să întâmpinăm noi generații de copii veniți să danseze și să cânte pe scena Palatului. Nu mică le-a fost mirarea când au descoperit că, pe lângă toate acestea, au și posibilitatea de a desena, picta și de a construi origami și florigami. Măsuțele devin neîncăpătoare pentru micuții artiști care se înghesuie să construiască floricele și diverse decorațiuni din hârtie pentru bradul de Crăciun de-acasă. Doamna profesoară mobilizează, în jurul său, părinții și copii care petrec o după-amiază minunată de duminică creând flori și brăduleți. Lângă aceștia, alți copii pictează și desenează frunze intens colorate pe care le arborează cu satisfacție. La standul nostru, cei mici se deconectează de gălăgia și agitația din jur si pătrund într-un univers în care jocul dictează regulile iar bucuria însoțește fiecare gest și fiecare mișcare din mână. Se face ora 18:00 și cortina se închide. Spectacolul se termină și noi privim, admirativ, cum profesorii își strâng materialele și obiectele de masă. Ne luăm ,,la revedere’’ de la locul care ne-a găzduit pentru un weekend de basm în compania năstrușnicilor copilași.

Cele două zile în care am fost prezenți la Palatul Copiilor în cadrul Festivalului CONIL ne-au relevat adevărata dimensiune a copilăriei și ne-au amintit care este scopul atelierelor pe care le vom desfășura anul viitor. Atelierele de Meșteșuguri pentru copii organizate de Primăria Municipiului București, prin creart, în perioada ianuarie-decembrie 2014 vor reprezenta spațiul în care cei mici vor putea să experimenteze ipostaza de artist. Programul acestora include cursuri de olărit, lucru manual, florigami și origami, pictură și arts&crafts și realizare măști. În fiecare zi a săptămânii, de la 16:00 la ora 17:00, sediul nostru din Piața Lahovari va răsuna de glasurile copiilor cu vârsta cuprinsă între 4 și 12 ani ce vor lua parte la activitățile propuse de noi pentru dezvoltarea creativității lor.

Add your comment

Cine ne iubește



Citește și

  • Solo show Francisc Chiuariu, la Galeria CREART

    Vineri, 15 noiembrie 2024, începând cu ora 18:00, la Galeria CREART din București (Piața Alexandru Lahovari nr. 7), are loc...

  • Târgul de Crăciun București 2024

      Capitala se pregătește de sărbătoare: Cel mai mare și mai spectaculos Târg de Crăciun din România  își deschide porțile...

  • Femei.Putere.România

      CREART@Art Safari CORNEL BRAD Femei.Putere.România Curatoare Carmen Casiuc 14 noiembrie – 15 decembrie   Expoziția „Femei. Putere. România” prezintă...

creart
Total time: 1732314918.3113 s