Acasă » Stiri » 65.000 de oameni au participat la iMapp Bucharest 2018

65.000 de oameni au participat la iMapp Bucharest 2018

Primăria Capitalei, prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, a organizat pe 22 septembrie, în Piața Constituției, cea  de-a V-a ediție a evenimentului iMapp Bucharest – unul dintre cele mai mari spectacole de 3D videomapping din lume, un concurs internațional care aduce design-ul, arta contemporană și spectacolul direct pe fațada de 23.000 de metri pătrați a Palatului Parlamentului. Anul acesta, iMapp a reunit un public numeros, de 65.000 de spectatori.

Pentru prima oară în istoria festivalului, 10 echipe internaț­ionale au participat în finala iMapp Bucharest: Sila Sveta din Rusia, Go2 Productions din Canada, LosRomeras and OTUCINEMA din Spania, NullPixel din Mexic, SKG Media din China, United Motion Labs din Austria, Mindscape Studio din România, OCUBO din Portugalia, ArtZebs din Ucraina și Vision Impossible din Olanda. Tema ediț­iei din 2018 a fost dedicată Centenarului Marii Uniri: Albastru. Galben. Roșu. Un secol de modernitate în România.

PREMIUL JURIULUI – echipa VISION IMPOSSIBLE din OLANDA

Cele 10 lucrări ale participanților au fost analizate de către un juriu specializat, alcătuit din experți distinși și reprezentanți importanți ai culturii vizuale internaționale, din domeniul artelor vizuale, comunicare, mass-media sau film: Xavi Bové – artist, curator, profesor și Director artistic al FIMG – Festivalul Internațional de Mapping din Girona în 2016, Kate Harvey – producător asociat în cadrul companiei creative Artichoke din UK, Ronald Ramakers – regizor independent în Olanda și Germania timp de 10 ani, fondator al companiei audiovizuale Phanta Vision și Director al Festivalului Internațional de Artă a Luminii – GLOW Eindhoven, Craig Harvey – expert inginer, tehnician strategic la Factory Light Festival din Norvegia și Yann Nguema – artist ambasador al Festival of Light din Lyon (Franța).

La finalul serii, juriul a decis câștigătorul Premiului Juriului: echipa VISION IMPOSSIBLE din OLANDA, care a prezentat lucrarea „NATIVE”, un triptic despre valorile fundamentale ale poporului român și despre ce le conectează. Culorile steagului românesc nu au doar o semnificație geografică, ci și una simbolică: albastru (libertate), galben (bunăstare), roșu (familie). Povestea „NATIVE” este spusă din punctul de vedere a trei animale iconice care au o valoare simbolică și intrinsecă pentru poporul român: ursul, lupul și vulturul de aur. Animalele sunt o metaforă pentru valoarea simbolică pe care o deține steagul. Scenele din fiecare poveste sunt stilizate vizual pentru a sublinia valoarea lor simbolică.

ALBASTRU – stilistică: vulturul spune o poveste despre eliberarea dintr-o cușcă, fie pe plan mental, fie fizic. GALBEN – stilistică: ursul simbolizează căutarea noastră continuă de a îmbunătăți nu numai viețile noastre, dar și pe cele ale apropiaților noștri. ROȘU – stilistică: puterea haitei de lupi simbolizează dorința noastră pentru un sentiment de apartenență. „NATIVE” este o poveste care poartă spectatorul prin aceste trei aventuri, o poveste care se încheie cu reunirea celor trei culori pe o pânză, într-o singură compoziție, pentru a forma steagul României.

„Am ales să folosim animale și natură pentru a arăta frumusețea și diversitatea României, precum și să subliniăm că este în natura poporului român să țină puternic la libertate, apartenență și bunăstare. Dorința noastră cu NATIVE a fost de a crea o conexiune între oamenii din România, indiferent de vârstă, sex sau origine.”

Vision Impossible este un studio de referință în industria audiovizuală din Amsterdam, cele mai importante festivaluri și concerte din întreaga Europa fiind în portofoliul lor. Aceștia se concentrează pe concepte și idei cu impact, care devin spectaculoase din punct de vedere vizual.

PREMIUL PUBLICULUI – echipa MINDSCAPE STUDIO din ROMÂNIA

iMapp Bucharest a avut, ca în fiecare an, o componentă interactivă esenț­ială, publicul putând alege echipa favorită printr-un SMS, la un număr cu tarif normal pus la dispoziție de către organizatori în seara evenimentului. Echipa care a adunat cele mai multe voturi prin SMS și care a fost desemnată câștigătoarea Premiului Publicului este MINDSCAPE STUDIO din ROMÂNIA, care a prezentat la cea de-a cincea ediție iMapp Bucharest lucrarea „AZI – Copilul Timpului”, o narațiune vizuală care ilustrează căutarea unui tânăr erou în timp ce călătorește prin trei lumi fantastice colorate: una albastră, una galbenă și una roșie.

Bucuria unei călătorii: „Poți vedea magia?” – așa se deschide primul capitol din povestea preferată a publicului de la iMapp 2018. Un băiat pe nume AZI rătăcește într-o pădure frumoasă de poveste, veche de un secol, cu coloane din piatră și copaci vechi răsuciți. Toți arborii par a fi normali, mai puțin unul din centru, care are ceva special, numit ÎNTOTDEAUNA. Copacul magic îi spune că pentru a ajunge în lumea lui trebuie să dezlege secretele timpului, cel cu multe chipuri.

ROȘU – Regatul Flăcărilor: lumea dragonului – Băiatul pornește în călătoria lui în lumea fantastică și urcă pe un pod strălucitor. Totul este roșu: foc, forme strălucitoare, fluxuri de metal topit și ziduri verticale uriașe. Lui nu îi este frică, dimpotrivă – acordă atenție fiecărui detaliu. Îndrăzneț, vigilent, se îndreaptă cu mult curaj spre dragon.

ALBASTRU – Împărăția Albastră: o întâlnire cu IERI și MÂINE, când băiatul, AZI, le oferă ce le lipsește, PREZENTUL, și leagă ce a fost cu ce va fi. Băiatul înoată prin această seninătate de un albastru universal.

GALBEN – Paradisul de Aur: Ținutul unde timpul stă în loc – băiatul are provocarea de a face timpul să curgă din nou, să zboare ca o săgeată, să-i dea viață, pentru ca inima timpului să bată din nou. Reușind să treacă cu bine prin cele trei aveturi, eroul se întoarce în pădurea magică, peste 100 de ani, fiind IERI, MÂINE, NICIODATĂ și, în sfârșit, ÎNTOTDEAUNA. Povestea abia începe…

„AZI – COPILUL TIMPULUI

Bucuria unei călătorii. Regatul Flăcărilor. Împărăția Albastră. Paradisul de Aur. Întoarcerea în Pădurea Fermecată. Asta înseamnă pentru noi iMapp Bucharest 2018, o prezentare a drumului unui nou erou, AZI, pregătit pentru tot felul de aventuri, în trei tărâmuri magice: unul albastru, unul galben și unul roșu. O poveste frumoasă care dorește să pună accept pe trecerea timpul și pe evoluția pe care o avem fiecare dintre noi de-a lungul vieții, începând de la o vârstă fragedă.”

Mindscape Studio este un studio multimedia şi de tehnologii creative, fondat în anul 2007, în București. Sunt specializați în a aduce mai aproape oamenii de tehnologiile de ultimă generație, prin proiecții și spectacole de videomapping sau instalații interactive. Câștigători ai Premiului Publicului iMapp Bucharest în 2015, Mindscape Studio au revenit anul acesta în forță, „în numele iubirii pentru imagine, culoare și vibrații, dar, mai ales, pentru noile tehnologii”.

CONCERTE

Înaintea concursului de 3D video-mapping, pe scena din Piața Constituț­iei au urcat artiști locali și internaț­ionali de renume, care au deschis oficial evenimentul prin concerte electrizante. Celebra trupă britanică HURTS, duoul synth-pop englezesc format în Manchester în anul 2009, alcătuit din cântărețul Theo Hutchcraft și multi-instrumentalistul Adam Anderson au oferit un concert spectaculos la iMapp Bucharest, publicul cântând emoționat cu aceștia hiturile care i-au consacrat.

The Mono Jacks, a concertat în deschiderea HURTS, oferind o experiență live efervescentă, presărată cu rock alternativ și post-punk, într-o  colecție de gânduri și simțăminte în formă muzicală. Înaintea mult așteptatelor concerte, DJ-ul CS84 a animat atmosfera pentru o seară de neuitat.

__

Organizatori: Primăria Capitalei, prin creart

Powered by: GEORGE

Sponsori: Kaufland, Coca-Cola

 

Cine ne iubește



Citește și

creart
Total time: 1734981365.2866 s